På tur i julegaveland

Julemåneden er ikke den mest egnede til aktivt tur- og friluftsliv. Isteden legges turene til bokhandleren på jakt etter julegaver. Her er noen gaveideer fra høstens utvalg av naturbøker.

Fiskelykke. Jorda rundt med stang og kamera

Ei bok som i utforming er til forveksling lik bøkene fra «Gutta på tur». Forskjellen ligger først og fremst i langt bedre billedkvalitet, at den omtaler bare fiske, og at den bare har én kjendis (Bård Tufte Johansen).

Dette er ei humoristisk bok mange kvinner kanskje kommer til å kjøpe til sine menn til jul. Og den blir ganske sikkert en populær gave. Men turene er i hovedsak lagt til områder som passer dårlig for manges lommebøker, så den blir lite attraktiv som reiseguide. Drømmer er imidlertid gratis.

Hovedstoffet som er skrevet av Lars Lenth og Lars Nilssen i fellesskap, er bra, mens faktadelen er for sparsom. Flere nettsteder, telefonnummer og adresser hadde vært ønskelig.

Hjort og hjortejakt i Norge

Det er mange som kan mye om hjortejakt i Norge. Men ikke så mange som vet mer enn hjorteforsker Erling L. Meisingset. Forfatteren har betydelig kunnskap om temaet og har skrevet ei bok som i hovedsak vil falle i smak hos folk som er mer enn middels interessert i jakt. Godt billedmateriale støtter teksten, og gjør at ellers tørt fagstoff blir mer spennende. De fleste som er interessert, er det nok på grunn av jakta. I så måte kan boka bli litt framtung, med mye teori om arten. Boka er litt gjerrig på rene jakttips.

Livet i fjæra

Ny barnebok fra Øyvind Berg, som kan dette med å lage attraktive og gode naturbøker for unge. Strandboka har fått et sommerlig uttrykk, men sannheten er at livet i og ved sjøen er vel så aktivt i årstidene som ikke frister til badeliv. Boka gir et vell av gode ideer om hva du kan finne i strandsonen utover høsten og vinteren. Boka har veldig fine illustrasjoner og mange aktivitetsforslag. Den er noe svak på tema om alt som faktisk er spiselig av det man kan høste på svaberg og strender. Dette er imidlertid ikke ødeleggende for helhetsinntrykket.

Kjell Otto og fyret

Forfatter Bjørn Arild Ersland møtte fyrmester Kjell Otto Hansen da de to jobbet sammen på Grip for to år siden. Møtet førte til at Ersland ville skrive bok om fyrmesterens liv og opplevelser fra Oksøy fyr. Boka er todelt, med en del om fyrmesteren og en ren faktadel. Ideen er god, gjennomføringen ikke like bra.

Med tanke på at det er ei barnebok er det for mange vanskelige ord i teksten. Illustrasjonene fra Annlaug Auestad er fine, men morsommere for voksne enn for barn.

Fuglejeger

For mange er rypejakt den eneste fuglejakten om teller. De går glipp av mye moro og mange naturopplevelser. Kåre Vidar Pedersen er ute med sin fjerde bok i sin jegerserie, og tar denne gangen for seg de ulike fuglejaktene. På enkelt vis introduserer han jakten, kommer med tips for hvordan den kan utføres og krydrer med selvopplevde jakthistorier. Enkelt og greit - og godt. Layout og bildevalg er litt kjedelig innimellom. Men alt i alt ei fin lita fuglejaktbok, som bør gi gode tips til fuglejegere.

På skuddhold

Frank Haug er erfaren som både jeger og skribent, og er denne høsten utkommet med jakthistorier fra «eget arkiv».

Og en jeger som har jaktet i hele Europa har mye å fortelle - og gjør det med en spennende og god penn. Mange jegere ønsker å skrive sine jakthistorier for andre. Noen burde la det være, Haug bør fortsatt dele sine opplevelser med leserne.

Men både forside og boktittel er altfor kjedelig, og det kan koste ham mange lesere.

Boka er illustrert av Trond Andersen.

Ville vekster. Røtter i kulturhistorien

Ei av høstens beste naturbøker. Dette er Olav Skards andre bok i denne «serien», og det er spennende og nyttig informasjon han presenterer. Boka beskriver flere titalls vekster i norsk natur, tar for seg navnet, historien, bruken i både medisin og mat/drikke og viser med flotte bilder hvordan den ser ut. At boka tidvis tar steget ut av ren botanikk og over i litteratur, er veldig bra. Boka er en blanding av praktbok, lærebok og oppslagsbok. Ros også til fotograf Svein Grønvold og designer Hanne Skulstad.

Jakt, fiske og friluftsliv i Norge

Naturbok-høstens mest påkostede prosjekt. Det har vært store forventninger til Aschehoug og Gyldendals felles oppslagsverk. Og de er innfridd. Verket er delt i fem bøker, som kommer de nærmeste åra. Første bind omhandler lavlandsfriluftsliv, inklusive turtips, jakt og fiske. Det er lett å finne fram i boka, som er delt i oversiktlige kapitler. Ole Kirkemo har samlet de beste fagskribentene i landet til dugnad, og det er vanskelig å finne store svakheter. Gode bilder, lettfattelig og informasjonsrik tekst og gode faktarammer.

Hilsen fra Oslomarka

En godbit fra Even Saugstad. Forfatteren har jaktet lenge på postkort fra skogene rundt hovedstaden. Og her er det mye nostalgi og historie. Hvert av de gamle postkortene følges av kortfattet og god informasjon om veldig mange av hyttene i marka. Noen er fortsatt åpne serveringssteder. Andre er bare et gammelt minne... Pluss til Saugstad for å vise bilder av hvordan det ser ut på stedene i dag. Korte meldinger fra gamle kort eller intervju er det også funnet plass til. Dette er en godbit for den som drar på tur i Oslomarka.

Svalbard. Fangstfamilien på 79 grader nord

En av land-

ets fremste ekspedisjonsfor-

fattere tok med seg familien til overvintring på Svalbard. En utfordring i grenseland, på mange måter. Stein P. Aasheim klarer raskt å blande familienære opplevelser med barsk natur og faktabasert informasjon om mer eller mindre vellykket fangstliv. Boka gir noen svar, og etterlater også spørsmål om hva du selv ville ha gjort eller tenkt i mange sammenhenger. Mange gode bilder. Boka hadde løftet seg på å gi større plass til stemmene fra resten av familien.

Everest. Drøm og virkelighet

Jon Gang-dal er en av landets mest aktive ekspedisjonsklatrere. Og klatrebokforfattere. Siste vårs forsøk på å nå toppen av Mount Everest var svært nær ved å koste ham livet etter en dramatisk infeksjonssykdom. Nå har han utgitt sin tredje bok om Everest. Boka blander historiske tilbakeblikk til førstebe-stigningen for 50 år siden, og den dramatiske og mindre vellykkede ekspedisjonen til Børge Ousland (som skriver forordet) og Gangdal. Mislykket fordi laglederne sviktet når det gjaldt. Boka forsøker et litt fancy layoutmessig uttrykk, som fungerer bare sånn passe. Heller ikke historier og bilder hever seg over gjennomsnittet. Ei bok for spesielt klatre- og ekspedisjonsinteresserte.

På sporet av Norge

Fotografen Per Eide har deltatt i og utgitt både praktbøker, fagbøker og kalendere tidligere. Nå er han på markedet med en solid samling prospektkortaktuelle bilder. Dette er ei typisk gavebok, som vekker beundring blant dem som åpner den. Reiselysten vekkes når man kan studere fantastiske bilder fra Svalbard i nord til sørlandskysten. Det er bare å finne fram boka og glede seg over hvilken flott land vi bor i. Og takke for at fotografer som Per Eide klarer å fange det inn. Pluss for interessant og enkel bakgrunn for bildene i bokas siste del, inklusive kart.

Kappløp gjennom Alaska

Robert Sør-lie sto for en av vinterens store idrettsbragder da han vant hundeløpet Iditarod gjennom Alaskas villmark.

Eventyrer Lars Monsen er en av dem som vet hvor stor denne bragden er. Sammen med kjæresten Nina Skramstad har han utgitt ei bok om Sørlies fantastiske bragd. Ei spennende bok for dem som er fascinert av hundekjøring. Men trolig litt for smal for alle andre.

Bildemessig er boka for svak, og Monsen har utgitt bedre bøker tidligere. Boka tar for seg etappe for etappe, men blir aldri dramaturgisk spennende. Det er flere måneder siden Sørlie gikk i mål. Boka kommer for seint til å fange nyhetens interesse, og bidrar neppe til å gjøre hundekjøring mer kjent.

  • Anmeldt av Odd Roar Lange
<!--BTEK0--> VINTERLAND: Stein P. Aasheim tok med seg familien til overvintring på Svalbard, det har blitt til boka «Svalbard. Fangstfamilien på 79 grader nord», som dette bildet er hentet fra.