Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

På tur i seg selv

Uforløst debutroman om ensomhet.

BOK: 25 år gamle Atle Rekaa debuterer med en trist roman om to menneskers ensomhet og isolasjon.

Gjennom sin nedtonede, varsomme form viser «Myk. Skarp» fram en brutal avstand mellom en liten gutt og hans mor. De bor i samme hus, men snakker knapt med hverandre.

Boka er ubehagelig å lese. Alt som skjer i romanen - og det er ikke mye - formidles gjennom sønnens blikk og refleksjoner i første halvdel av boka, og av moras i andre del. Det er bare den lille gutten - det er uklart nøyaktig hvor ung han er - som er jeg-forteller. Mora framstår i tredjeperson, «hun». Jeg tror det er dette grepet som gjør at andre del føles mer troverdig å lese. Spesielt når refleksjonsnivået er like høyt hos den lille gutten, og tenkeevnen hans like stor som moras. Det er nesten ikke forskjell på språket deres.

«Myk. Skarp» er stilistisk sett utført i en anstrengende form: Fra første til siste side består den av nesten bare veldig korte, knappe setninger. Over 188 sider kan det virke påtatt. Det er med på å gi boka et inntrykk av noe villet, men uforløst. Den har en form som ikke inngir et preg av nødvendighet, som ikke tvinger seg på leseren.

Til tross for løsningene som det er vanskelig å forstå motivasjonen for, etterlater debutromanen «Myk. Skarp» et sterkt inntrykk av den grusomme avstanden mellom ei mor og en sønn, begge like ensomme for seg selv og i relasjon til sine omgivelser. De har knapt sosial omgang, det er heller ingen mann og far i huset. De to holder seg stort sett bak hver sine lukkede og låste dører.

Som gutten sier: «Hun ser meg ikke. Hun er ikke her med meg.» Og avstanden er like stor fra moras side: «Han sitter der oppe nå. Hun kan føle at han ser på henne. Med de tomme øynene sine. Rett i ryggen hennes. Selv etter alt det hun har vært gjennom for ham. Hun vil ikke det. Hun vil bare være i fred.»

De er på tur i seg selv, som det sies et sted. I innhold er det slik sett en ekstrem roman.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media