På tur i Ville Vesten

Det er 60 år siden «Stagecoach» hadde premiere, men for alle filmkjennere står den fortsatt som filmen som skapte western-sjangeren. På NRK 2 søndag kveld har du en sjanse til å oppleve John Wayne i hans første store rolle, som den lovløse Ringo Kid.

Naturligvis var det laget westernfilm før «Stagecoach» så dagens lys i 1939, men aldri før en som våget å ta sjangeren på alvor. Regissør John Ford hadde flere westernfilmer på samvittigheten fra 20-tallet, men nå ville han lage en film som gikk utenom cowboy- og indianer-klisjeene.

Lang passasjerliste

Handlingen i «Stagecoach» foregår i 1880-årene. En støvete diligence, kjørt av værbitte Buck (Andy Devine) kommer til den lille byen Tonto i Arizona, hvor flere passasjerer venter.

Om bord befinner Lucy Mallory (Louise Platt) seg, den gravide kona til en løytnant i kavaleriet. Hun får selskap av eksoffiseren Hatfield (John Carradine), gambler og gentleman, og den hovne bankmannen Henry Gatewood (Berton Churchill), som har stukket av med bankens penger. Også sheriffen i Tonto, Curley Wilcox (George Bancroft), vil være med - for å fange Ringo Kid, som har rømt fra fengselet.

De siste passasjerene i vogna er fylliken Josiah Boone (Thomas Mitchell), prostituerte Dallas (Claire Trevor) og whiskyselgeren Samuel Peacock (Donald Meek).

Veteranen Wayne

Indianerhøvdingen Geronimo og hans apacher er på krigsstien, så for sikkerhets skyld blir diligencen beskyttet av kavaleriet. Men vogna har knapt forlatt Tonto, før de blir stoppet av en mann med rifle. Det er Ringo Kid, som ber om å få sitte på til Lordsburg. Men han blir øyeblikkelig arrestert av Curley.

John Wayne var 32 år da «Stagecoach» kom, men han var så desidert en veteran: Han hadde spilt i 66 filmer siden debuten «The Drop Kick» i 1927, men Ringo Kid var hans første store helterolle. Siden ble han Hollywoods største westernhelt, alltid i roller hvor han gjorde det som var rett og riktig for et ekte mannfolk.