På tur med dukkehjemmet

FAGERNES/ÅL (Dagbladet): Nils Ole Oftebro har hovedrollen som rikskjendis når Nationaltheatret drar på turné med «Et dukkehjem». Selv om han spiller en birolle på scenen. Dagbladet ble med teatertruppen ut på bygda.

- Jeg går ut hardt og ser hvor lenge det holder, sier Nils Ole Oftebro, som er dukkehjemmets egen doktor Rank.

Det er femte spilledag på riksteaterturneen, som skal vare til langt uti mai. Henrik Mestad spiller Helmer, og har nettopp skrytt av at de alle skal komme i form mens de er på veien.

Anneke von der Lippe er selveste lerkefuglen Nora, og hun er helt med på notene. Skuespillerne skisserer et kjekt program bestående av jogging, gåturer, skiløping, slalåm og svømming. Innimellom alle forestillingene.

Øl og sport

Nils Ole Oftebro har latt seg lure med på sunnhetskjøret, enn så lenge. Han er den eneste turnéveteranen i skuespillerbussen - og kan det meste om fete hotellfrokoster, fuktige baraftener og kjedelige humpeturer over fjellet.

- Risikerer du ikke å ødelegge imaget når du stiller i skidress, Oftebro?

- Hva mener du! Jeg er sporty, insisterer han, for anledningen med skilue langt nedover den berømte skallen.

- Jeg trodde skuespillere på tur ikke gjorde annet enn å feste?

- Vi klarer ikke å la være å feste likevel, forsikrer Henrik Mestad. - Det blir seinere og seinere hver kveld. Til slutt møter vi vel oss selv på nachspiel i skiklær, flirer han.

Mest sexy

Anneke von der Lippe og Henrik Mestad tilhører a-laget av norske skuespillere, men utenfor teatersalongen må de finne seg i å komme i skyggen av tv-kjendisen Nils Ole Oftebro. Macho-bølla fra «Mandagsklubben» og «Robinsonekspedisjonen» blir gjenkjent overalt - selv av «fans» med faretruende promille.

- Ååhh, stønner en kvinne i hotellbaren på Fagernes. - Du er Norges mest sexy mann, proklamerer hun og kaster seg rundt Nils Ole Oftebro. Liknende scener skjer på hvert bidige spillested.

- Folk er stort sett greie og høflige. Men jeg føler meg beglodd. Tidligere har jeg ikke skjønt denne klagingen over kjendiseriet. Men etter «Mandagsklubben» opplever jeg at det ikke bare er hyggelig. Til og med jeg får solt meg i Thomas Giertsen-glorien. Jeg kan ikke klø meg verken foran eller bak uten at det blir omtalt. Derfor nøler jeg for eksempel med å gå i hotellbarene, sier han.

Pop på bygda

Nationaltheatrets oppsetning av «Et dukkehjem» hadde premiere i Oslo i fjor høst. Turnéversjonen er den samme, med de samme skuespillerne og den samme regien av Kjetil Bang-Hansen. Scenografien lar seg imidlertid ikke flytte like lett fra den ærverdige hovedscenen på Nationaltheatret til et gjennomsnittlig kulturhus.

- Vi reiser rundt med tre forskjellige sceneløsninger, forteller oppsetningsleder Julian Bendik Madsø. Han sørger for at utstyr og teknikere befinner seg på rett plass til rett tid. Teknikerbussen reiser noen timer foran skuespillerbussen fra sted til sted. Scenen rigges med hjelp av lokale sjauegutter.

- Jeg har sett «Et dukkehjem» i Oslo, sier Øyvind Stavenjord, mens han løper fram og tilbake med kasser inn sceneinngangen på Fagernes kulturhus. Han får 400 kroner og en gratisbillett for innsatsen. - Tror ikke jeg har tid til å bruke billetten, sier han.

Kinosjef og kulturhusansvarlig Aud Aastveit klarer imidlertid ikke å trylle fram billetter nok til alle de kultursugne i Nord-Aurdal kommune.

- Salen har 332 plasser, og de ble utsolgt på et blunk. Folk står på venteliste for å få uavhentede billetter, og de spør om å få kjøpe ståplasser, sier hun.

Aud Aastveit rydder kinosalen når Riksteatret kommer på besøk. Denne sesongen har Fagernes hatt både «Fru Inger til Østråt», «Pippi» og «Et dukkehjem» på plakaten.

- Jeg håper Bente Erichsen beholder Fagernes på Riksteatrets nye spilleplan. Vi synes det er viktig at Riksteatret kommer til oss, slik at vi slipper å dra helt til Oslo for å se teater.

Henrik Mestad drar gjerne ut av hovedstaden. Han fryder seg over turnélivet og alle de nye stedene og menneskene han møter.

Lei av å reise

- Vi er en sammensveiset gjeng, en ekte trupp. Forestillingen må gjenfødes hver kveld, og hvert sted byr på forskjellige utfordringer, sier han.

Nils Ole Oftebro er ikke like begeistret. - Det ikke rasende festlig å sitte timevis på en buss for så kanskje å få en time hvile før du skal på scenen. Å se Norge gjennom et bussvindu er ikke min drøm om jordisk lykke, sukker han.

Tv-kjendisen ville heller vært med Christer Falck og det nye «Robinson»-teamet til Malaysia.

LØYPE: Nils Ole Oftebro demonstrerer at han er sporty.