Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

På tur med Grandhagen

Noen av tv-sendingene den siste uka fikk meg til å tenke på et reisebrev amerikaneren Bill Bryson skrev for over ti år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatteren dro med buss til Hammerfest, det var midtvinters, og når han ikke drakk øl med sine nye venner Nils og Stig, prøvde han å slappe av foran skjermen:

«Det er bare én kanal i Norge og den er sensasjonelt dårlig», rapporterte Bryson til lesere verden over, og omtalte NRK-sendingene som kjedelige og upolerte - «som om de ennå ikke har funnet ut hvordan det skal gjøres».

Forfjamset

Det var særlig Dagsrevyen som fikk meg til å minnes dette, for selv om vi nå har flere tv-kanaler i Norge, kan nyhetssendingene fra NRK fortsatt oppleves som om de kringkastes fra Flåklypa.

Dyktig til å svare hele denne uka var mannen som også var lørdagsgjest, brigader Kjell Grandhagen. Forleden ble han imidlertid ønsket velkommen som Kjell Granhaugen, og før intervjuet var slutt, var han omtalt både som Granskogen og Strandskogen!

Slik kan altså Dagsrevyens forfjamsede ankermann havne langt inn i bærskogen, men temaet burde kreve full konsentrasjon og et visst alvor.

Hysteri i TV2

En amerikaner på Norgesbesøk hadde dessverre gått glipp av denne komikken, men hadde han forstått litt norsk, ville han nikket gjenkjennende til den slurvete journalistikken TV2-Sporten ofte presterer. Som for eksempel påstanden fredag kveld om at Mia Hundvin og Camilla Andersen «har fått nok av mediehysteriet».

Hva var egentlig «mediehysteriet» i dette tilfellet? Jeg lette, men fant ikke annet enn et par avisartikler som gjenga uttalelser Camilla Andersen har gitt til et dansk blad.

Så var det da heller ikke håndballspillerne selv som brukte uttrykket. De to er sikkert lei av å lese om seg selv, men de kan ikke regne med annet enn en viss interesse for at kjærester på konkurrerende landslag ønsker seg barn - uansett hvilken idrett det er snakk om.

At de er lesbiske, krever vel ingen spesielle hensyn eller diskresjon, i så måte.

På'n igjen

«Mediehysteriet» var altså skapt i TV2-redaksjonen. I morgen er forresten det vi kan kalle sommerhysteriet over. Nitimen er tilbake, TV2 sender tv-nyheter om morgenen igjen, men NRK er fortsatt ikke ferdig med ferieavviklingen, og venter med Morgennytt til 4. september. Jeg ønsker Kjell Grandhagen lykke til.