Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

På tur med Odins Soldater

Å gå på byen midt på natta sammen med 15 svartkledde veltrente menn fra Odins Soldater opplevdes absurd, men også viktig.

Meninger

Det var en absurd opplevelse å gå sammen med Odins Soldater i Tønsbergs gater natt til søndag. Det møtte opp 13 menn ikledd hettegenser, med symbolet til organisasjonen tydelig klistret på ryggen, og to jenter som fremsto litt mer anonymt.

Gutta som møtte opp hadde ulik bakgrunn. Noen ville nok ha blitt omtalt som høyreekstreme, mens andre hadde litt mer perifere koblinger til de ulike miljøene og var med mer av et helhjertet genuint ønske om å beskytte byen.

Jeg har lenge jobbet med radikalisert muslimsk ungdom som kan ha tanker om å reise til Syria. I lys av den nye trusselvurderingen til PST, der høyreekstreme miljøer blir trukket frem som en voksende trend, har vi valgt å utvide dialogprosjektet vårt til også å gjelde grupper langt ute på høyrefløyen, der vi har planlagt dialogmøter med ulike sentrale aktører i miljøet.

Det vil da hovedsaklig være uten media tilstede og på nøytrale arenaer, gjerne over en matbit. Vi er genuint opptatt i å bli kjent med menneskene som leder de ulike organisasjonene og vi har også planer om å møte noen av de som er mest aktive på nett, men som har veldig sterke meninger om muslimer, innvandring og som befinner seg i ytterkanten ute på høyresiden. Først ut var Ronny Alte og Odins Soldater.

Før vi startet runden vår på byen, gikk jeg en liten rundtur bare med Ronny Alte. På eget initiativ foreslo han å ta turen opp på Tønsberg torg. Der var det et alternativt arrangement som var arrangert som et direkte tilsvar på at Odins Soldater skulle ut å gå i byen. Det var invitert til kaffe og boller. Selv hadde jeg vært en del av det arrangementet tidligere på kvelden sammen med pappa, og det virket som det utelukkende var godt voksne mennesker der og god stemning. Som jeg også kommuniserte til Ronny Alte, det ville nok sikkert være uenigheter og folk ville nok stille han kritiske spørsmål, men jeg var sikker på at folk ville oppføre seg og på ingen måte kunne tenkes å være voldelige.

Ronny Alte stiller da opp på torget foran rundt seksti personer og blir først stilt legitime spørsmål der flere sier at de ikke føler noe behov for soldatene og at de opplever at Tønsberg er en trygg og raus by, men så begynner denne seansen på torget å minne mer om en gapestokk. Ronny Alte blir bombardert med tidvis usaklige beskyldninger og blir regelrett ledd ut og latterliggjort. Han velger da å sette en strek og trekke seg tilbake.

Vi møtte resten av gruppa klokken 23, og vi gikk rundt i byen til sånn 02-tiden. Da hadde vi gått rundt i hele byen både i de litt folketomme mørke områdene, men også nede ved brygga der det i hovedsak var full fest og kaos. Det mest absurde for meg var de gangene vi gikk innom puber for å varme oss. Kan bare tenke hvordan det så ut for de andre gjestene når en hel gjeng med «uniformerte» folk kom inn.

Jeg mener fremdeles at det er natteravnene og politiet sin oppgave å holde byen trygg, og de natteravnene vi møtte på veien var også tydelige på at de opplevde å ha byen under kontroll. De ønsket verken å uttale seg for eller imot Odins Soldater, og det er jo litt av rollen deres - å være en upartisk aktør.

Akkurat dette med upartiskhet er jo et av de største ankepunktene med Odins Soldater, noe vi fikk merke igjennom kvelden. De som stoppet oss for å si sin mening om organisasjonen var enten utelukkende positive, eller så var de tilsvarende negative. Enkelte opplevde det som en gedigen provokasjon at en gruppe som Odins Soldater trasket rundt i byen, mens andre uttalte at det var på tide.

Kombinasjonen av at folk på byen har sterke meninger og i mange tilfeller har drukket mer enn de har godt av, er noe som lett kan føre til konfrontasjoner og krangler. Noe som kommer til å føre til at Odins Soldater i stor grad kan være en av de utløsende faktorene til konfliktene man i utgangspunktet har som intensjon å være der for å forebygge eller hindre.

Turen rundt i Tønsberg gikk smertefritt, men jeg bet meg merke i at det sjeldent gikk mer enn fem minutter mellom hver gang vi møtte natteravner som gikk kledd i sine gjenkjennelige gule jakker, tydelig merket.

Jeg håper folk med et oppriktig ønske om å holde byene sine trygge lar seg verve inn i et godt organisert og godt anerkjent system fremfor å lage sine egne alternativer. Hadde jeg gått alene i byen sent på kvelden og møtt på denne gjengen på 15 mannfolk tydelig merket med Odins Soldater så hadde jeg nok pustet lettet ut når jeg hadde passert dem. For meg hadde det oppleves som skremmende, uansett hvor hederlige intensjoner de måtte ha.

Da jeg utfordret Ronny Alte med dette så utfordret han meg tilbake på at slik ville også potensielle voldtektsmenn og narkolangere føle det. De hadde vært tilsvarende redde for å røre seg rundt i byen når de visste det var en gjeng med over gjennomsnittet godt trente mannfolk som ikke satte pris på dem i byen.

Personlig mener jeg at trygghet ikke skal komme av en fryktkultur. Da har vi feilet i veldig mange forebyggende ledd på veien og jeg synes dagens ordning med natteravner i kombinasjon med politiet fungerer smertefritt.

Jeg fikk muligheten til å snakke med gutta og med Ronny Alte. Jeg opplever jo Alte som en som oppriktig ønsker det beste for samfunnet. Samtidig utfordret jeg han på at når han knytter seg til organisasjoner som Norwegian Defence League, Pegida og Soldiers of Odin så må han også være klar over hvilket signal det sender.

Alle tre organisasjonene har vært klart høyreekstreme i sine respektive land. EDL drev med gateslagsmål i England og var kjennetegnet av å være fotballpøbler som ikke sa nei til en slåsskamp. Pegida har tatt til orde for å deportere muslimer og stenge moskeer. Soldiers of Odin er kjennetegnet av å ha klare ny-nazistiske sympatier i Finland.

Når man da starter organisasjoner med det som utspring så blir det sånn at folk setter spørsmålstegn ved agendaen og ideologien som ligger under. Hvis man bare er der for å trygge byen, hvorfor knytter man seg da til en organisasjon som er så langt ute på høyresiden? Hvilke andre motiver og interesser har man?

Det virker på meg som at Ronny Alte har masse gode intensjoner og et enormt engasjement, som jeg opplever blir brukt litt på feil sted. Som jeg sa til han, hvorfor er han ikke en natteravn? Hvorfor engasjerer han seg ikke som frivillig i Røde Kors eller bidrar med å hjelpe ungdom og de på skråplanet tilbake på rett kjøl? Han har jo tydelig engasjement og han har jo teft for det. Han drar jo folk på det ytre av ytterpunktene i hvert fall litt mer mot sentrum.

LES MER: Yousef Assidiq patruljerte i Tønsberg sentrum sammen med «Odins Soldater»

Da sa Ronny Alte at det ikke er noe håp for han i noe etablert system, det er ingen som ønsker han på grunn av hans politisk ukorrekte syn. Alle dørene for å delta på en konstruktiv måte i samfunnet er lukket.

Da tenkte jeg tilbake på seansen på torget. Jeg fikk ikke akkurat inntrykk av at det var noen hender som ble rukket ut og alternativer som ble tilbudt. Snarere tvertimot. Jeg så dørene lukke seg foran øynene på meg. En kjent følelse også i arbeidet vårt med radikalisert muslimsk ungdom. De blir kun sett som skurker og tapere. Ingen ser potensialet og tilbyr alternativene. 

Jeg kommer ikke til å være med Odins Soldater på tur i fremtiden, og klarer heller ikke se behovet for gruppa, men jeg har avtalt med Ronny Alte å fortsette dialogen. Jeg har tro på at mennesker møtes og snakker sammen, at vi tar hverandre på alvor, til tross for at vi er uenige.

Neste møte kommer til å være uten hettegensere, uten media og på en nøytral arena der vi kan komme sammen med våre ulike ideer, synspunkter og tanker om samfunnet for å se hvordan vi i fellesskap kan bidra til å holde gatene trygge og sørge for et inkluderende samfunn der alle føler de er velkomne - også om man har politisk ukorrekte meninger langt ute på høyresiden.