Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

På tur med sjelen

Hva gjør du hvis Van Morrison ringer deg en dag og forteller at det fins en mann på østkanten i London som vet hvor Kristus er gjenoppstått? Den engelske journalisten Mick Brown pakket blyanten, og la av gårde på det som skulle bli en slags åndelig chartertur.

  • Problemet med den «åndelige» litteraturen, skrev en kritiker nylig, er at den likner dårlig salatdressing: altfor mye olje og altfor lite eddik. Browns bok, derimot, forsøker å angripe fenomenet med en slags skeptisk undring, og kommer svært langt med det: For det første helt til India. For det andre hjem igjen.
  • «Å være skeptisk er nyttig, men det må ikke forveksles med å være kynisk. Østlig, åndelig tenkning har fått dårlig rykte i Vesten. Det fins en rekke falske guruer,» sier Brown, som likevel tok flyet til India, toget til Dharmavaram, bussen til Bangalore og rickshaw til Pondicherry for å finne en mulig ny Messias. Boka «Den åndelige turist» kan leses som en reiseskildring. Eller som en jakt på noe så banalt som lykken.
  • Underveis plages Brown av tvil, tro og mygg. «Jeg reiste med tvilen som bagasje, men så det ikke som min oppgave å smadre gudebilder. Det fins ingen bevis for at Mor Meera eller Sai Baba er gjenoppstandne guddommer, men mange mennesker tror dette. Hvorvidt deres tro er dårligere fundert enn andres, vil han ikke uttale seg om. Men de som tror på jomfrufødsel, ville vel også være regnet som modne for innleggelse, hvis det ikke var for at det fantes 500 millioner av dem,» sier Brown.
  • Han hevder altså det er mulig å snuse på en guru uten å kjøpe T-skjorta. Å besøke Sai Babas hovedkvarter i India, sammenlikner Brown med å oppholde seg i en vaskemaskin: Alt går rundt for deg. Samtidig medgir han at det gjør et visst inntrykk å se et askeaktig stoff tyte ut av fotografier av guruen. Asken spises av de troende, og skal i en periode ha utgjort en betydelig del av forfatteren Axel Jensens kosthold.
  • Brown har tro på at de stadig bugnende alternativ-hyllene i bokhandlene snart får et kvalitetsløft. «Hittil har de fleste bøkene blitt skrevet av nyfrelste, og de appellerer lite til de skeptiske blant oss. Framover tror jeg det blir stilt flere spørsmål og avgitt færre svar,» mener Brown, som selv kom nærmest å finne en ny tro i møtet med buddhismen og Dalai Lama.
  • For, som han sier, lamaer er ålreite dyr.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media