På turné med NSB

Forfatter Levi Henriksen og venner lager rockalbum om tog og rastløshet - og satser på NSB.

I KUPEEN: Tog og jernbane har inspirert musikere til alle tider. Nå har Levi Henriksen (foran) har kastet seg på toget sammen med Thomas Mårud (fra v.), Finn Lilleseth og Morten Andreassen. Foto: Anders Grønneberg
I KUPEEN: Tog og jernbane har inspirert musikere til alle tider. Nå har Levi Henriksen (foran) har kastet seg på toget sammen med Thomas Mårud (fra v.), Finn Lilleseth og Morten Andreassen. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Toget er det mest myteomspunnede innenfor rock, blues og country - nå har blindpassasjerene Levi Henriksen og Thomas Mårud kastet seg på.

Tog kommer til byen med inntrykk og tar deg ut i verden - og hjem igjen.

Tog: musikk og poesi Det malmtunge mektige monsteret slynger seg langsomt gjennom store kontinenter og binder land og stater sammen. Lyden stålhjul mot skinnegang er som musikk og lyrikk - monoton og taktfast.

Ikke rart at tog og jernbaneskinner har gitt inspirasjon til poesi i musikken.

- Tema på plata tar utgangspunkt i tog og beskriver rastløsheten og bevegelsen, sier Levi Henriksen.

Stones à la «Exile» «Langt sakte tog» er spilt inn i et samfunnshus på Finnskogen. I likhet med flere av The Bands og Rolling Stones' utgivelser handler den om å dyrke og gå i et kunstnerisk eksil - å meisle ut musikk som tydelig er preget av omgivelsene og måten den ble spilt inn på.

- Dette er vår «Exile On Main Street». Vi forsøkte det forrige gang, men endte da med å lage vår «Sticky Fingers», sier Henriksen.

Han står i hovedsak for tekstene på plata, og vi kjenner igjen fraser og uttrykk fra hans bøker og dikt.

- Jeg tror neppe Gyldendal saksøker plateselskapet Grappa for at jeg «stjeler» fra meg selv, sier Levi.

Nordisk rockuttrykk Levi, Mårud og Co. bruker den angloamerikanske musikktradisjonen for hva det er verd knyttet opp mot et nordisk rockuttrykk. Henriksen nevner gjerne to artister han føler seg mer knyttet til enn f.eks. Raga og DumDum, nemlig svenske Lars Winnerbäck og Stefan Sundström.

- Det er også mye gospel og blues på «Langt sakte tog», sier Levi.

Gutta forteller at plata er mer gitarorientert, og at de har tatt i bruk de fleste farger i rockpaletten. Det er Levi og Mårud som synger. Førstnevnte resiterer mer, men likevel mindre en tidligere.

På togturné Til høsten, etter noen få festivaljobber i sommer, legger bandet ut på en turné: Hva er ikke mer naturlig enn en togturné etter inspirasjon fra det svenske «Rocktoget».

- Vi er i forhandlinger med NSB. Nordlandsbanen er 50 år, og Kongsvingerbanen har 150 års jubileum, sier Levi.

Og går det som bandet vil - og NSB er i rute - blir det også akustiske konserter om bord.

PÅ SPORET: Thomas Mårud (fra v.), Finn Lilleseth, Levi Henriksen og Morten Andreassen er på sporet. 
Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet
PÅ SPORET: Thomas Mårud (fra v.), Finn Lilleseth, Levi Henriksen og Morten Andreassen er på sporet. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet Vis mer