DEBATT

På TV 2-nyhetene ble det advart mot at pulverapparater kan gi falsk trygghet. Det gjør det ikke

Pulverapparat gir trygghet!

- LITE OVERFØRBART: Slik vi ser det, er dette eksempelet lite overførbart til et brannscenario hjemme hos deg, skriver artikkelforfatteren. Foto: Oslo brann- og redningsetat
- LITE OVERFØRBART: Slik vi ser det, er dette eksempelet lite overførbart til et brannscenario hjemme hos deg, skriver artikkelforfatteren. Foto: Oslo brann- og redningsetat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I en reportasje på TV 2-nyhetene søndag 6. mai, ble det advart mot at pulverapparater kan gi falsk trygghet. Det gjør det ikke!

Hvis du har et pulverapparat hjemme hos deg, skal du vite at dette er et godt og effektivt slokkemiddel, som er enkelt å bruke.

Saken på TV 2 ble fremstilt på en måte som tilsier at pulverapparater kan gi en falsk trygghet fordi pulveret ved høyenergibranner ikke vil klare å slokke brannen, men kun dempe flammene over en viss tid.

Forsøket ble gjennomført i et godt tilrettelagt bål, hvor pulverets kvelende effekt ikke når inn til kjernen av brannen, som dermed re-antenner etter kort tid. Slik vi ser det, er dette eksempelet lite overførbart til et brannscenario hjemme hos deg.

Et brannslokningsapparat, enten det gjelder pulver, skum eller karbondioksid (Co2), er kun ment brukt på en brann eller røykutvikling som er i startfasen. Da er risikoen for selv å bli skadet under slokking, minimal. Det samme prinsippet gjelder også for dere som har husbrannslange.

Likhetstrekkene ved alle typer slokkeapparater, er at de har en begrenset mengde innhold, og derfor tenkt brukt i kortvarig førsteinnsats. Det er ikke meningen at du skal bruke slokkeapparat til slokking av større branntilløp med høy energi - det er en jobb for brannvesenet!

Har du sikret deg tidlig varsel, via røykvarslere eller brannalarmanlegg, vil slokkeapparatet bidra til at du får slokket brannen mens den er liten, eller dempet den, slik at du skaffer deg tid til å komme deg ut av boligen i mest mulig røykfrie omgivelser.

Det er ikke slik at alle brannslokningsapparater er egnet til å slokke alle typer branner. Felles for alle apparater er at de er merket med brannklasser. Brannklasssene indikerer i hvilke materialer apparatet best er egnet for å kunne slokke en brann i. Det er viktig at du sjekker hvilke klasser ditt apparat er laget for, og gjør deg opp en vurdering om det dekker ditt behov. Har du sjekket at du faktisk klarer å løfte slokkeapparatet ditt? Hvis ikke, bør du ha et lettere alternativ i tillegg.

Dette er de ulike brannklassene:
Klasse A - Mot brann i faste organiske materialer som tre, papir, tekstiler etc.
Klasse B - Mot brann i væsker som bensin, olje, lakk, maling etc.
Klasse C - Mot brann i gasser som propan, butan, metan etc.
Klasse D - Mot brann i metaller (lite brukt)
Klasse F - Mot brann i matoljer

Her kan du lese mer om de forskjellige slokkemidler, samt gjøre deg opp en mening om du har behov for å gjøre endringer.

Vårt viktigste budskap til deg:

1. Sikre deg et tidlig varsel ved røyk- eller brannutvikling, ved å ha tilstrekkelig med røykvarslere eller brannalarmanlegg i boligen.
2. Finn ut hva slags slokkemiddel du har, hvilke bruksområdet det er ment for, og hvordan det brukes.
3. Suppler med flere slokkemidler ved behov. Som for eksempel slokkespray og brannteppe.
4. Ha enkel tilgang til et slokkemiddel i hver etasje i boligen. Dette sparer deg for tid.
5. Sjekk apparatet en gang i halvåret (manometerpilen skal stå på grønt, sikringssplinten må sitte i håndtaket, se etter hull/sprekker i slangen eller rust på kolben, snu pulverapparatet på hodet for å høre at pulveret drysser ned, og ikke har klumpet seg).
6. Slokkeapparatet må kontrolleres av kompetent person etter 5 år, og skal ha service etter 10 år. Alternativt byttes ut.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer