Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

På Van-vogna

MOLDE (Dagbladet): Van Morrison kunne ikke valgt en bedre tittel på sin siste plate, som også danner grunnlaget for hans lille norgesturne. Van The Man er «Back On Top» og bedre enn på lenge - både formmessig og musikalsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da han besøkte Molde for to år siden, var han det som på fint heter «noe indisponert». I går takket han for sist med en edruelig og strålende konsert der det aller meste stemte. Også regien.

Dirigerer

Etter et kort forspill kommer Van The Man inn i mørk dress. Varmen merkes, selv om det ikke preger mannen at han befinner seg i Idrettens Hus. Sceneshow er et ukjent begrep for iren, men han - og låtene hans - hever seg gudbedre over sånt.

Munnspillet kommer fram, og med «Wonderful Remark» fra 1973 setter han standard for kvelden. Med noen kjappe armbevegelser dirigerer han overlegent de åtte musikerne.

Med «Reminds Me Of You» stiger gåsehudfaktoren ytterligere, og så følger flere nye låter før Morrison setter opp sitt bredeste smil og svinger innom «Moondance». Jazztoner glir over i blues og en rå versjon av «Goin' Down Geneva», og han demonstrerer samtidig det utrolige spennet i reportoaret. Og Morrison var der i alle fasetter; ballademesteren, poeten, romantikeren, refseren («New Biography»), sangeren, munnspilleren og bandlederen.

Ikke på rutine

Konsertene hans er sjelden preget av rutine, og det kan virke som om de åtte musikerne heller ikke veit hva som venter. Det lille den dresskledte sier har form av kombinerte innannonseringer og beskjeder til bandet.

Og så glipper regien. Under «Precious Time» gir han tegn til å forlate scenen, men problemet er at publikum føler at det er akkurat det de har. De får «Jackie Wilson Said», men så er det bråslutt.

Publikum i Bergen (i kveld) og Kristiansand (i morgen) kan forvente 90 minutter med en Van Morrison i toppform.

TOPP VAN: For en gangs skyld er det Oslo som går glipp av en stor konsertbegivenhet. Van Morrisons konsert i Molde i går lover godt for kommende konserter i Bergen i dag og Kristiansand i morgen.