EN STOR HUMANIST: Kofi Annan er død. Foto: Reuters / NTB Scanpix
EN STOR HUMANIST: Kofi Annan er død. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Kofi Annan er død

På vegne av menneskeheten

Kofi Annan var FNs trolig viktigste generalsekretær. En stor humanist er borte.

Kommentar

Han var FNs generalsekretær i 10 år, og hadde en autoritet som leder og forbilde som ingen FN-sjefer har hatt. Det var en autoritet bygget på en grunnleggende humanistisk verdensoppfatning. For det var framfor alt hans milde væremåte, og den respekten han fikk som menneske, som bygget Kofi Annans politiske autoritet. I 2001 fikk han Nobels fredspris for sitt arbeid for menneskerettigheter.

Kofi Annan var den første FN-sjefen fra Afrika sør for Sahara. Han var fra Ghana i Vest-Afrika, og hadde en aristokratisk bakgrunn. Han fikk derfor den beste utdannelsen han kunne få i den britiske kolonien, og fortsatte å studere i USA. I 1962 fikk han jobb i FN-organisasjonen Verdens helseorganisasjon i Genève. Hans lange karriere i FN hadde begynt. Da Kofi Annan ble valgt til FNs generalsekretær i 1996 var han den første FN-sjefen som hadde jobbet i hele sin karriere i verdensorganisasjonen.

Kofi Annan ble knyttet til Norden, og hadde som internasjonal toppdiplomat et nærmest nordisk sosialdemokratisk og liberalt perspektiv på verden. Han ble i 1984, i voksen alder, gift med svenske Nane Lagergren, som var niesen til den svenske diplomaten og humanisten Raoul Wallenberg, som på slutten av 2. verdenskrig reddet tusener av jøder i Budapest fra den sikre død i Hitlers gasskamrene, og etter krigen forsvant og døde i Stalins Gulag.

Annan var en nær venn av Thorvald Stoltenberg. Han skulle til Stoltenbergs begravelse for bare to uker siden, men ble forhindret av sykdom. Så i stedet sendte han en personlig hilsen til sin venn, som ble lest opp under Stoltenbergs bisettelse. For hva det måtte være verdt har jeg en egen historie om deres forhold.

I 2000 skulle Annan besøke FN-kontorene i København. Uten så store forhåpninger ringte jeg Thorvald, og spurte om han kanskje kunne hjelpe til å ordne et intervju med FNs generalsekretær.

- Klart jeg kan. Jeg har en time med Kofi i København. Du kan få halvparten, sa Thorvald.

- Men trenger du ikke å klarere dette med Annan? spurte jeg

- Nei da, bare kom du, sa Thorvald.

Og sånn ble det. Etter en halvtime var Thorvald ferdig, og Kofi Annan hadde tid til Dagbladet. Han bemerket smilende at hans gode venn nettopp hadde kuppet hans timeplan.

Kofi Annan vil bli husket for sitt arbeid for menneskerettigheter, sitt arbeid for å reformere FN-byråkratiet, og sitt arbeid for å hindre spredning av hiv og Aids, som framfor noe rammet hans eget kontinent, Afrika.

Men framfor noe vil han bli husket for sin djervhet. Kofi Annans kanskje størst oppdrag kom etter at han var ferdig som generalsekretær i FN. Han tok på seg oppdraget med å være FNs og Den arabiske ligas fredsmekler for Syria etter at borgerkrigene i landet startet i 2011. Hans strategi var å trekke inn Russland inn i forhandlingene for å involvere Russland, som kunne påvirke president Bashar al-Assad, som opprøret var vendt mot.

30. juni 2012 hadde Kofi Annan forhandlet fram en enighet blant de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike om en overgang til demokratisk styre i Syria, med en bred koalisjonsregjering, med medlemmer fra både opposisjonen og regjeringen.

Det var en timeplan for gjennomføring av valg, og det var - framfor alt - håp, diplomatiets viktigste forutsetning. Men like viktig, det var ikke noe krav om at Assad skulle gå av, fordi det var et krav som Russland ikke kunne støtte. Kofi Annan hadde med sin diplomatiske tyngde forhandlet fram et håp om fred.

Russland var i ferd med å formulere en sikkerhetsrådsresolusjon i tråd med enigheten Annan hadde lagt på bordet. Men i stedet jobbet Storbritannia, Frankrike og USA for en annen resolusjon som truet med straff og nye sanksjoner hvis Assad ikke etterlevde enigheten Annan hadde forhandlet fram. Det vestlige resolusjonsforslaget var en katastrofe som ødela Annans kompromiss, og han trakk seg kort tid etterpå som FNs fredsmekler. Annan var for mye diplomat til åpent å beskylde USA, Storbritannia og Frankrike for å ha ødelagt hans fredsforsøk i Syria. Men det er liten tvil om at de gjorde det, fordi håpet gikk ut på å få Russland med på et kompromiss.

Kofi Annan kom nærmest der alle andre har feilet. Han tok på seg en oppgave som kanskje var umulig. Men han prøvde i hvert fall. På vegne av menneskeheten. Intet mindre.