Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

På vei mot middelalderen

30/1 HADDE Thorvald Sirnes en kronikk der han hevder at naturvitenskapen er i ferd med å bli vår tids presteskap, i likhet med middelalderens. Han hevder videre at naturvitenskapen får sin makt gjennom å bygge opp en «paranoid fortelling» om «menneskets uendelige sårbarhet», og bruker et varsel om en mulig kollisjon med en asteroide som eksempel. Varslet slo heldigvis feil - det er kompliserte utregninger det er snakk om - men for Sirnes var dette bevis på det nye presteskapets makt: De kan blåse opp et skrekkscenario, som ingen utenforstående kan vurdere (skulle de holdt kjeft, som før tsunamien?).

I mitt svar 1/2 forsøkte jeg å vise at sammenlikningen med det middelalderske presteskapet er dårlig, fordi vitenskapen - i motsetning til kirken - aldri påstår å ha funnet Sannheten, men kontinuerlig reviderer seg selv. Jeg forsøkte også å si at menneskets sårbarhet faktisk ikke er en myte, noe jeg selv opplevde 2.juledag på en strand i Thailand. Det er til og med store sjanser for at jorden før eller siden vil bli rammet av en asteroide (se f..eks. «A Guide to the End of the World», av geofysikeren Bill McGuire).

I STEDET FOR å svare på en eneste av mine merknader, går Sirnes til personangrep og mener jeg «sviktar som vitenskapsformidlar» fordi jeg tegner et «autoritært» bilde av naturvitenskapen. Det jeg sier, er faktisk det motsatte: naturvitenskapen anerkjenner ingen «autoritet», men prøver hele tiden å forbedre seg selv. Et annet trekk ved moderne vitenskap som peker i en helt annen retning enn Sirnes\' skrekkscenario, er at disiplinene faktisk ikke blir mer isolerte. Den tverrfaglige kommunikasjonen øker, og dermed også mulighetene for kritikk og debatt (jvnfr debattene om klima og stamceller). Om middelalderen nærmer seg, må det være kun i Sirnes\' hode.