På vei mot overvåkingsstaten

Schengen-samarbeidets overordnede mål er å gjøre EUs indre marked til et område uten indre grenser og etablere en felles yttergrense mot den øvrige verden. Oppfyllelsen av denne historiske plan nødvendiggjør et nært samarbeid mellom deltakerlandene på justis- og innenriksområdet som med et viktig unntak er nærmere definert og fastlagt i Schengen-konvensjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Unntaket gjelder samarbeid om beskyttelse av statens eller rikets sikkerhet som uten videre vil måtte inngå i et fellesskap av nasjoner uten indre lande-grenser. Denne sektor er bare sporadisk omtalt i konvensjonen. Utførlige bestemmelser som fastlegger samarbeidet på sikkerhetsområdet er imidlertid inntatt i konvensjonens graderte regelverk, bl.a. i den såkalte SIRENE-håndboka, som inngår som et supplerende avtaledokument til konvensjonen.

SIRENE-håndbokas innhold er direkte bundet opp til nærmere bestemte artikler i konvensjonen og på en slik måte at konvensjonen dermed utgjør det juridiske hjemmelsgrunnlag for samarbeidet også når det gjelder rikets sikkerhet. Men ettersom det fortrolige regelverket i det vesentlige er utilgjengelig for offentligheten, er Stortinget og det norske folk i stor utstrekning holdt uvitende om Schengen-fellesskapets mest følsomme samarbeidssektor.

Den forrige regjeringen benektet overfor Stortinget at de hemmelige tjenester inngår i Schengen-samarbeidet. Men i SIRENE-håndbokas innlednings-kapittel uttales med henvisning til Schengen-avtalen av 1985 bl.a. følgende: (dansk overs.)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer