På vei til Afrika

Hanne Marie Maugesten og Yvonne Lunden Halseth skrev og filmet seg til Afrika. Torsdag reiser de. Les dagboka deres på Dagbladet.no!

I mai skrev Hanne Marie Maugesten inn novellen «De andre» til urettferdighetskonkurransen på Dagbladet.no. Yvonne Lunden Halseth filmet og redigerte en kortfilm, med urettferdighet som tema.

De to 17-årigene vant en reise til landet Mali i Afrika sammen med Ine Benedikte Målbakken og Gunn Hege Karlsen, og nå er de underveis!

Det er FNs utviklingsprogram som organiserer turen, og reiser sammen med firkløveret. I Mali skal jentene få et innblikk i utviklingssamarbeidet mellom rike og fattige land. De skal møte ungdommer som har en helt annen hverdag enn dem selv, i et av verdens ti minst utviklede land.

Underveis skriver de dagbok om inntrykkene sine .

Fattigdom

Dagbladet.no møter Yvonne og Hanne Marie bare ti timer før avreise. De kommer rett fra reiseforberedelser på NORADs fattigdomskonferanse i Oslo, og er tydelig engasjerte og spente.

- Jeg tror det var viktig for oss å se at noen her hjemme prøver å gjøre noe med fattigdom, sier Hanne Marie om konferansen. Mali er et av verdens ti minst utviklede land, og de to jentene tror ikke de kan forberede seg på hvordan det blir å komme dit.

Tøft

Når de ankommer torsdag kveld, har de et tett program foran seg. De skal blant annet besøke en skole i hovedstaden Bamako, møte barn som tidligere har blitt solgt som slaver og sendt til Elfenbenskysten, og treffe unge eks-soldater fra borgerkrigen som herjet landet på 1990-tallet.

- Det kommer til å bli tøft, sier Hanne Marie, og tror det er vanskelig å forberede seg på inntrykkene.

- Jeg tar ting veldig innpå meg, sier Yvonne. - Ingen orker å se andre har det vondt. Hun tror det viktigste er at jentene snakker om inntrykkene sine underveis. De skal også skrive om inntrykkene sine i en dagbok på Dagbladet.no.

Hanne Marie har allerede skrevet en rapport fra flyplassen i Paris, fire timer før avreisen til Mali.

Spent på menneskene

Hanne Marie gleder seg mest til å møte menneskene der nede, og Yvonne stemmer i.

- Jeg tror folk er mer imøtekommende der nede. Vi er så lukka her hjemme, så kjedelige. Jeg håper virkelig vi får se dem danse. Og jeg gleder meg til å se de gamle folka, rynkene i ansiktene deres som forteller om livene deres.

Først og fremst er jentene spent på å se hvordan ungdommene, og særlig jentene, har det. Hvis noen åpner seg, er spørsmålene klare:

- Jeg lurer på om de har det strengt, sier Hanne Marie. - Ja, jeg vil gjerne spørre dem om hva slags grenser de har, hva de får lov til, mener Yvonne. - Får de lov å gå på fester, og hvordan er det med gutter? Blir jentene giftet bort?

Yvonne tror jentene gjør seg sexy der også, selv om de ikke kan gå lettkledd. - Hva er som gjør en jente flott der nede, undrer hun.

Provosert

UNDPs Nina Bull Jørgensen, som reiser sammen med jentene, har forberedt dem på at det er store forskjeller mellom fattige og rike i landet, og mellom jenter og gutter.

Men siden kulturen og klærne er så forskjellig fra her hjemme, lurer Yvonne og Hanne Marie på hvordan de kan se forskjell på fattige og rike i Mali. Nina forbereder dem på at de kommer til å møte forholdsvis rike ungdommer når de besøker skolen. Og de kommer til å få vite mye om hva som gjøres for at flere jenter skal gå på skole.

- Hvordan blir det å fortelle de malinesiske jentene hvordan dere har det her hjemme?

- Jeg tror ikke de kommer til å forstå det, sier Yvonne. - Det er nesten flaut at vi har det så mye bedre.

- Vi har jo ikke fortjent det, sier Hanne Marie, og Yvonne fortsetter: - Det er jo tilfeldig at vi er født her på oljeberget. Jeg kommer nok ikke til å fortelle hvor mye penger vi kjøper jakker og sko for. De må jo bare klare seg til i morgen.

- Det de ikke vet, har de ikke vondt av, mener Hanne Marie. - Nei, det er ikke noen vits i å ta fram dem den lille motivasjonen de har, sier Yvonne.

- Hvordan kan dere bidra til å motivere jentene der nede til å komme videre, gå på skole?

- Fortelle dem at de har rettigheter, at det ikke er mannen som er den store helten. Fortelle dem at de betyr noe, at det er en jobb å være mor.

De lurer på hvordan ungdommene i Mali ser på AIDS, om de virkelig tror på myten om at man blir kurert ved å ha sex med en jomfru. - Jeg tror de mangler opplysninger, mener Yvonne.

- Ja, særlig de som ikke kan lese. De blir stengt ute, istemmer Hanne Marie.

Fordøye inntrykkene

Hanne Marie og Yvonne innser at de ikke kan reise ned og tro at de skal fortelle malinesiske ungdommer hva som er riktig og galt. - Men kanskje vi ved å oppleve kulturen kan forstå litt mer av helheten, mener Yvonne, som skal lage film og radioreportasjer av oppholdet. Hanne Marie skal skrive en artikkel for Sarpsborgs Blad.

- Jeg gleder meg kanskje mest til å komme hjem, sier Yvonne. - Til å ha opplevd turen, fordøye inntrykkene. Da kan jeg slå i bordet og vite noen om hvordan de har det.

  • Hanne Marie har allerede skrevet i dagboka på Dagbladet.no. Følg med på reisen i dagboka!
GLEDER SEG: Hanne Marie Maugesten (til venstre) og Yvonne Lunden Halseth er på vei til Mali. Du kan sende spørsmål til <a href=http://debatt.dagbladet.no/debatt/discussion.html?board_id=42>dagboka deres</A>, der de skriver med jevne mellomrom.
FN ER MED: FNs utviklingsprogram UNDP står bak reisen, her representert ved Nina Bull Jørgensen (til venstre). Programmet er tett, men Nina har også lovet «morsomme» aktiviteter. - Jeg gleder meg til å ri på kamel, ler Yvonne.