På vei til forfatterskole

Sabrina Gjerstad Nielsen (17) har tatt seg fri et år for å tjene penger til forfatterskole i Danmark.

- Jeg husker egentlig ikke hvorfor jeg begynte å skrive, men jeg tror det var et innfall av selvutfoldelse våren 2001. Jeg var 14 år og veldig lett påvirkelig. Jeg hadde mine hissige øyeblikk og jeg skrev dem ned, sier Sabrina.

Dikt som skriker

Hun forteller at det hun skriver fortsatt preges av sinne. Bortsett fra det er hun ikke så opptatt av tema, oppsett og «riktige vinklinger».

- Det er viktig å la diktet skrike akkurat det det skal skrike, uansett anledning. For meg er det viktig med oppmerksomhet, og jeg innrømmer det gjerne. Det er ikke lett å ha selvtillit når idealet er 60 centimeter lividde, D-cup, minus på vekta og femten sexpartnere før man har nådd den seksuelle lavalder, forteller hun.

Sabrina synes «hysteri» er et fint ord og hørte på Muse, «Hysteria», da hun skrev vinnerdiktet:

It\'s holding me, morphing me
and forcing me to strive
to be endlessly cold within
and dreaming I\'m alive

- Dette beskriver følelsen ved å ha sine egne ganske selvstendige tanker. Men de forblir tanker, nettopp fordi man er uten det manuset man fikk den dagen man begikk sine feil ved å høre litt for mye på alle andre, sier Sabrina.

- Man belæres, men berikes.

Hun søker om opptak til én norsk og én dansk skriveskole, og får svar rundt juni 2005. Blir det Danmark og København, skal hun skrive og bo der i to år.

Vi ønsker Sabrina lykke til med skrivinga.

Les julidiktet «uten manus»:

«uten manus»

puppene dine

duver i takten med

vinden,

og jeg

konverserer med grusen

du ser befølende

likegyldig ut

mitt smil i sibir

og jeg kveler et lite pip

før de sprengvakre

fuglene

rømmer sangstrupen

til vårens

første

blodfattige

thriller

Juryen:

«Uten manus» er et viltert kjempende og lengtende dikt med usedvanlig mange kvaliteter. Det er humoristisk («… og jeg/konverserer med grusen», «puppene dine/duver i takten med/vinden»), språklig lekent («du ser befølende/likegyldig ut», «før de sprengvakre/fuglene rømmer sangstrupen») og befriende åpent. Samtidig har det et knallhardt underliggende erotisk trøkk som skaper tråd og konsistens. Diktet beskriver på en intens og flott poetisk måte et dilemma, en heftig mental kampsituasjon.

Resultatet er ennå ikke gitt. Takk for det, Sabrina!

For juryen:

Kristian Rishøi

Juryen består av Kristian Rishøi, Niels Schia og Maria Børja.

Skriv dikt selv!

PLANENE KLARE: Sabrina Gjerstad Nielsen (17) jobber i år for å finansiere to år i København.