Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

På vei til støperiet

Arbeiderpartiet vil bruke kulturpolitikken til å velte den borgerlige regjeringa.

I MEDVIND:Ap-leder Jonas Gahr Støre vil bygge kulturbru til KrF og Venstre.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
I MEDVIND:Ap-leder Jonas Gahr Støre vil bygge kulturbru til KrF og Venstre. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Kommentar

Mens de borgerlige partiene forsøker å bli enige om et statsbudsjett for neste år, har høsten avslørt ei ruvende kulturpolitisk kløft på Løvebakken.

For ingen steder, med mulig unntak av skatt og miljø, slår det borgerlige samarbeidet større sprekker enn nettopp i synet på viktige kultursaker som pressestøtte, NRK-lisens og kunstnerstøtte. Mange kulturpolitikere i KrF og Venstre føler seg sågar trampa på av regjeringa i disse dager. De kikker oppgitt rundt seg, og leiter etter meningsfeller.

Det har selvsagt også Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre fått med seg.

Han seiler i medvind og vil bruke sitt momentum på å bygge ei kulturbro fra seg selv til de to borgerlige samarbeidspartiene. Ei bro som over tid skal bli til en firefelts motorvei, fra saksfelt til saksfelt. Broa skal ikke bare legge ferjesambandet mellom sentrum og Høyre/Frp brakk, men også gjøre Støre til Norges neste statsminister.

Dagbladet vet at planen er dypt forankret i Ap-ledelsen som en gjentatt, men ikke nedskreven, strategi for en langsiktige styringa av både partiet og landet. Og alt starter i kulturpolitikken.

Det som tidligere har vært en nesten upløyd slagmark i norsk politikk er i ferd med å bli et ground zero for Støres store politiske prosjekt - et samarbeid inn mot sentrumspartiene. Ap-politikerne på tinget bruker derfor saker som pressestøtte og moms på aviser til å bygge tillit blant sentrumspolitikerne. Planen er nok at godfølelsen fra Kulturkomiteen etterhvert skal spre seg til saksområder hvor uenigheten mellom Ap og KrF/Venstre er langt større.

Et samarbeid som tidligere har blitt avfeid som ideologisk umulig, skal muliggjøres ved å peke på bred enighet og fruktbart samarbeid i kultursaker.
 
Det hamres og jamres, og kanskje er det grunnmuren til Norges neste regjering som legges i skjeen, med kulturpolitikken som støperi. Lykkes Arbeiderpartiet med å overbevise KrF og Venstre om at det ikke bare er i kulturpolitiske saker de har mer å hente på å samarbeide med den nye, lyserøde utgaven av partiet, kan Norge få en ny og banebrytende regjering i 2017.

Svaret får vi først ved å følge kulturpolitikken på Stortinget. Der støpes kanskje Norges politiske fremtid akkurat nå. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling