Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

På vei ut i voksenlivet

Kathrine har nettopp blitt 19. Og månedens poet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dessuten har Kathrine Nedrejord akkurat begynt på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole Ringsaker.

- Jeg går på journalistikk for å prøve noe nytt. Det er en interessant opplevelse. Første skritt på vei ut i voksenlivet, for å si det på den banale måten. Men jeg savner sjø og bølger og ordentlige fjell, da, natur som pleier å inspirere meg, forteller hun til Dagbladet.no.

Hun er månedens poet med «nå skal jeg gjøre deg til eros og agape».

- Diktet ble skrevet i sommerferien, og var opprinnelig en lengre prosatekst, sier Kathrine om diktet.

- Jeg skriver for tida mer lengre tekster enn dikt, men det hender jo at de lengre tekstene glir over i dikt. Her blir det dessverre liten tid til å skrive annet enn avisartikler, men det er givende det også, om enn på en annen måte, sier Kathrine, som har blitt månedens poet både titt og ofte.

Les juryens begrunnelse:

«Brennhet under tørketiden, lett formelig i regn»

Månedens dikt er en vekomponert og sanselig kjærlighetserklæring med et innledende anslag som klargjør og peker på hva det skal handle om («...nå skal jeg krone deg»), et midtparti som følger saftig opp, og en avslutning av litt mer jordisk karakter («munnen din smaker/bambusskudd»).

Midtdelen vandrer viltert mellom ulike metaforer med Asia som ramme. De mange metaforene trekker i sin intensitet, gjentakelse og allegoriske struktur assosiasjonene i retning av Salomos høysang: «Hvor vakker du er, min elskede. Å, hvor vakker du er! Dine øyne bak sløret er som duer ... Du er som kilden i en hage, et oppkomme med rennende vann, som bekker fra Libanon.» Ulike asiatiske steds- og personnavn blir stående som varierte og presise bilder på en du-person som som er uutgrunnelig (Buddha), bevegelig og fri (Gandhi), stolt (Djenghis Kahn) og ikke minst tilstedeværende (inkarnasjonene). Sluttlinjene er, med sin litt mer nøkterne holdning, nødvendige for at diktet skal få nødvendig spenst.

For juryen (som også består av Niels Schia og Maria Børja),

Kristian Rishøi

LÆRER JOURNALISTIKK: Kathrine Nedrejord er månedens poet igjen. Selv om hun har liten tid til å skrive.