LEDER

På veien til politistaten

Personvern hylles hult av politikere.

STRAMMERE SAMFUNN: Anders Anundsen
STRAMMERE SAMFUNN: Anders Anundsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Stortinget tok i går flere steg på veien til etablering av Norge som en politistat. Etter debatten om å gi politiet nye og skjulte tvangsmidler, er det klart at statens overvåkings- og kontrollregime tilføres nye dimensjoner. Det er bredt flertall for betydelige endringer i straffeloven som vil gi utvidet adgang til kommunikasjonskontroll, ransaking, romavlytting, teknisk sporing, kameraovervåking og bruk av tvangsmidler i avvergende og forebyggende øyemed. Stortinget kommer også til å åpne for et nytt, skjult tvangsmiddel: dataavlesning. Begrunnelsen er den samme som den alltid er: Terrorfaren øker og de kriminelle har tatt i bruk ny teknologi. Politiet sakker akterut, og må få nye våpen i sitt arsenal av virkemidler. Like rituell, men mer påtatt, er politikernes respekt for personvernet. Det hylles, men det lyder som minnetalen over en avdød.

Selv om justiskomiteen har foretatt noen mindre innstramninger i regjeringens lovforslag, gjenstår alt det vesentlige. Ikke minst gjelder det dataavlesning som innebærer at politiet kan hacke seg inn i datamaskiner, kopimaskiner, nettbrett eller smarttelefoner over lengre perioder. Metoden gir politiet adgang til alle tastetrykk og alle kopier, dvs. alt en person foretar seg elektronisk. Det behøver ikke foreligge noen konkret mistanke om alvorlige lovbrudd, det er nok om «det er grunn til å undersøke om noen forbereder en handling».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer