KOMMENTARER

SV og Audun Lysbakken:

På vinnerlaget, men i skyggene

SV har på ingen måte gjort noe rekordvalg. Partiet er med i en bred venstrekoalisjon som til sammen har gjenerobret makten i Oslo og Trondheim, skriver Stein Aabø.

I SKYGGENE: Audun Lysbakken (Sv), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) Jonas Gahr Støre (Ap) under partilederdebatten på Stortinget i går. Lysbakken er på vinnerlaget, men fremdeles i skyggene. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
I SKYGGENE: Audun Lysbakken (Sv), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) Jonas Gahr Støre (Ap) under partilederdebatten på Stortinget i går. Lysbakken er på vinnerlaget, men fremdeles i skyggene. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

SV-leder Audun Lysbakken satte ord på tallene da han i 21.35-tida i går åpenbarte seg på scenen under SVs valgvake: «Dette er et rødgrønt valgskred». Jubelen sto selvfølgelig i taket. SV er en av valgets vinnere. Det har få vært i tvil om de siste ukene og månedene.

Under hele valgkampen har SV ligget høyt på målingene sammenliknet med kommunevalget i 2015. Men de færreste husker at kommune- og fylkestingsvalget for fire år siden markerte bunnen for partiets oppslutning. Bare på 1960-tallet var oppslutningen lavere for SF.

- TAR INNOVER MEG RESULTATET: En sliten Ap-leder, Jonas Gahr Støre, oppsummerer valget. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Gjennom hele partiets historie har SV hatt vind i seilene når Ap har slitt. Og motsatt. Partiene har lånt velgere fra hverandre. Det kan også forklare deler av SVs framgang ved dette valget. Ap har stupt siden kommunevalget i 2015, fra 32 pst til rundt 24,5 prosent.

Men SV har på ingen måte gjort noe rekordvalg. Partiet er med i en bred venstrekoalisjon som til sammen har gjenerobret makten i Oslo og Trondheim. En oppslutning på rundt 6 prosent på landsbasis er tidligere blitt ansett som et hederlig resultat.

Men når vi tar partiets posisjon i betraktning, er SVs valgresultat bra. Sjelden har SVs posisjon på valgets oppløpsside vært vanskeligere. Med et ildrødt alternativ på sin venstre side, og grønnere alternativ på sin høyre. Senterpartiet har ved gjort sitt beste valg gjennom tidene og har ridd på en stadig sterkere bølge siden kommunevalget i 2015.

MDG: Tidligere SV-politiker Erik Solheim gikk over til Miljøpartiet De Grønne. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet Vis mer

Mediene har vært mer opptatt av Aps og Høyres svekkede oppslutning enn av SVs stabilt høye posisjon på målingene. På toppen av det hele klarte Frp-leder Siv Jensen å stjele all oppmerksomhet i to av valgkampens viktige uker for å få forklart sine velgere at hennes parti er mest mot bompenger. Opp i all denne strid var de færreste journalister opptatt av SV.

Derfor er Audun Lysbakken og SV-ere flest mer opptatt av at et ganske godt resultat, under de rådende forhold er en god prestasjon som gir god inspirasjon før stortingsvalgkampen om to år.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer