Pacinos nærkamp... med Shakespeare

Al Pacino, mest kjent for sine dynamiske gangstere fra «Gudfaren»-filmene via «Carlitos vei» og seinest «Heat», har fått lage en film etter eget hode og hjerte. Resultat: En kjærlighetserklæring til William Shakespeare.

Ikke fritt for at Pacino leverer det mest originale bidraget til Shakespeare-bølgen innen aktuell kinofilm. Sammen med amerikanske kolleger som Alec Baldwin, Winona Ryder, Aidan Quinn, Kevin Spacey, Estelle Parsons, Harris Yulin m.fl. går han i nærkamp med den tunge engelskspråklige Shakespeare-tradisjonen.

Dokumentar

Det vi får er en dokumentar som viser innøvde scener fra «Richard III» i kost og mask, leseprøver, hissige diskusjoner, intervjuer og møter med vanlige folk på gata. Alt sammen i en livfull anretning. Amerikanske teater- og filmfolk har slitt med et mindreverdighetskompleks overfor dikteren fra Stratford: Deres tunge egner seg angivelig dårlig for verserytmene hos Shakespeare. Dette avvises i filmen av britiske størrelser som John Gielgud, Vanessa Redgrave, Derek Jacobi og Kenneth Branagh (hans nye «Hamlet» venter på norsk oppsetning).

Slåss med språket

Al Pacino, født 1940 av sicilianske innvandrere, er uslokkelig fascinert av «Richard III», det hyppigst oppførte Shakespeare-stykket i den engelskspråklige verden - dramaet om den fysisk og sjelelig forkrøplede drapsmannen og tronrøveren, det råslue, tidløse handlingsmennesket. Vi ser og hører Pacino og kollegene slåss med språket, utvinner mening og utprøver tolkningsmuligheter. Denne prosessen er faktisk morsom å følge. Men det er Pacinos voldsomme totale engasjement som driver verket.