Padder og pupper

Høyre er kjent for å spise sine egne, men Julie Voldberg satt fast i halsen, skriver Marie Simonsen.

ERNAS STJERNE: Julie Voldberg (t.v.) slo gjennom som Erna Solbergs børstebærer og tøffe forsvarer. Media omfavnet henne. I partiet er det verre.
Foto: Scanpix
ERNAS STJERNE: Julie Voldberg (t.v.) slo gjennom som Erna Solbergs børstebærer og tøffe forsvarer. Media omfavnet henne. I partiet er det verre. Foto: ScanpixVis mer

Julie Voldberg ble ikke nominert til sikker plass til Oslo bystyre foran høstens kommunevalg. Det kan skje den beste, og flere i og utenfor Oslo Høyre mente nettopp det hadde skjedd i dette tilfellet. Voldberg har på rekordtid blitt en av Høyres mest profilerte politikere med klippekort i debattprogrammer og avisspaltene.

Hvorfor ville ikke partiet satse på et åpenbart talent? Kort tid etter nominasjonsmøtet ble det kjent at sjefssekretæren i Oslo Høyre, Geir Staib, hadde sendt en truende sms til medlemmet som skulle holde støttetale for Voldberg, hvor han advarte om at støtten kunne skaffe henne uvenner i partiet. Staib hadde dessuten latterliggjort Voldberg på et internt møte og sammenliknet henne med en glamourmodell.

Sjefssekretæren ble kalt inn på teppet og fikk en skriftlig refs. Det kunne blitt med det. Bortsett fra den kjente feministen Trygve Hegnar var det ennå ingen som påsto at sjefssekretærens overtramp var uttrykk for en generell kvinnefiendtlig holdning i partiet.

Men i stedet for å sitte musestille og håpe man hadde klart å isolere skaden, tøt det ut mer edder og galle fra Høyres Hus. Høyrefolk kunne ikke passere et tastatur uten å tråkke i det, og det ble raskt klart at sjefssekretæren ikke var den eneste som hadde et horn i siden til Voldberg.

Det hele toppet seg i går med et innlegg i VG, undertegnet av seks Høyre-kvinner, som forsikret at partiet tør å satse på kvinner. Lesere som aldri har mistenkt Erna Solbergs parti for å være kvinnefiendtlig, måtte begynne å lure om røyken var uten ild.

Det er vanskelig å vite hva som er sannheten når brokker av partiers indre liv tyter ut i offentligheten, men saken viser at politikkens maktspill har sine kjennetegn:

Frykten for kvinner: Selv om Høyre har en kvinnelig leder, er det naivt å tro at kjønn ikke spiller en rolle. En mannlig politiker ville aldri blitt sammenliknet med Paradis-Petter. Men Heidi Nordby Lunde, en av de seks Høyre-kvinnene, forsvarte på twitter at Voldberg ble framstilt som en som hadde gjort karriere på store pupper. Kvinner er fortsatt mer utsatt for kritikk som går på utseende og oppførsel. Kvinner skal helst være akkurat passe. At Voldberg som kvinnepolitisk leder oppfattes som mer radikal enn partiet, faller ikke i god jord hos alle. Mange mistenker at hun egentlig er for pappaperm. Likestilling er normalt ikke veien til karriere i Høyre, eller i andre partier, for den saks skyld.

Misunnelse: Som Erna Solbergs personlige rådgiver under valgkampen i 2009, fikk Voldberg ikke bare mye av æren for partilederens kosmetiske forvandling, men dermed også for partiets framgang. Hun ble raskt en medieyndling, en oppmerksomhet hun var flink til å utnytte. Hun stakk seg fram. Det gjør man ikke ustraffet, særlig ikke som kvinne. Historien er nå at Solberg fikset forvandlingen selv, og at Voldberg var en oppskrytt koffertbærer.

Partiboka: Byrådssekretær Øyvind Sundelin som vant nominasjonskampen mot Voldberg, er ifølge Kristin Clemet et talent Oslo Høyre har satset på siden han var 21 år, mens Voldberg ikke har gått gradene. Hun har ikke stått på stands og gjort fotarbeidet, en tilbakevendende kritikk i alle partier, og som har rammet selv Jonas Gahr Støre. Partiboka må være i orden også i Høyre.

Partipisk: I alle partier er det uskrevne regler for hvem som får lov til å uttale seg. Når Dagsnytt Atten ringer, er det ikke bare å stille.

Voldberg har stadig kommet med utspill som ikke har vært klarert i fem eksemplarer. Ekstra bittert for dem som ikke blir invitert.

Privatliv: Selv i Høyre er det grenser for rikdom. Å ha bodd herskapelig på Skøyen Hovedgård med tjenerskap er problematisk i sosialdemokratiet. I portrettintervjuer har hun uttalt at hun har dårlig vurderingsevne når det gjelder menn, en selvinnsikt denne historien synes å bekrefte. Voldberg er en god rådgiver, men omgir seg med dårlige.

Oslo Høyre har klart å gjøre en flåsete tekstmelding til flere oppslag. Julie Voldberg tapte en nominasjonskamp. Det kan ha sine banale grunner. Men partifellers forklaringer på hvorfor hun tapte forteller at Voldberg har skapt et engasjement som få menn blir til del. Det er ikke tilfeldig.

Siste ord er neppe sagt. Det er fortsatt salatboller å tråkke i og partifeller å tråkke på.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 415138338


Varnish cache server