Paddington fyller 50 år

«Vær så snill, ta vare på denne bjørnen. Takk».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er 50 år siden den naive bjørnen Paddington ble funnet på en togstasjon med et skilt rundt nakken: «Vær så snill, ta vare på denne bjørnen. Takk».

Slik begynte historien om den optimistiske bjørnen med en stor appetitt for syltetøy.

Bøkene om den snakkende peruanske bjørnen som blir adoptert av en britisk familie, ble skrevet av Michael Bond i perioden 1958 til 1979.

50 år etter at første bok gikk i trykken feirer forfatteren med nye eventyr for den lille optimisten i boka «Paddington i dag».

I en moderne verden møter bjørnen tabloidjournalister og trafikkpoliti under uttrykning. Paddington kommer igjen i vanskeligheter - han er bare den typen bjørn. Også en film er på trappene.

Startet i julestrømpa
- Jeg kjøpte en liten teddybjørn til å ha i julestrømpa til min første kone. Vi kalte den Paddington, fordi det var den stasjonen vi benyttet hver morgen, minnes Bond om hvordan historien ble til.

Han mener teddybjørner skiller seg fra andre leketøy.

- Bjørner har den kvaliteten at særlig barn føler at de kan fortelle dem sine hemmeligheter og ikke bekymre seg for at de sladrer, sier forfatteren.

I utgangspunktet var tanken at bjørnen Paddington skulle komme fra et sted i Afrika, men agenten hans fortalte ham at det ikke var noen bjørner der.

OVERSATT TIL 40 SPRÅK: Dette er den originale bjørnen som inspirerte forfatteren Michael Bond til å skrive om Paddington. Foto: AP/SCANPIX
OVERSATT TIL 40 SPRÅK: Dette er den originale bjørnen som inspirerte forfatteren Michael Bond til å skrive om Paddington. Foto: AP/SCANPIX Vis mer


40 språk 
- Barn knytter seg til Paddington fordi de ser en figur som er mindre enn dem og mer fortapt. Og de vet hvordan det er å komme i vanskeligheter, sier forfatter Francesca Simon, som er blant den lille bjørnens gratulanter.

På Paddington stasjon gir Otto Sumner (3) en statue av bjørnen en stor fødselsdagsklem.

- Jeg liker kofferten hans, sier den unge gratulanten.

Som seg hør og bør for en bjørn i Storbritannia har Paddington upåklagelige manerer. I sin blå duffelcoat og røde hatt, har bjørnen sjarmert små som store. Paddingtonbøkene har solgt mer enn 35 millioner kopier og boka er oversatt til 40 språk.

Forfatteren og ekskona deler foreldreretten til den originale bjørnen, som var opphavet til historien.

- Han er veldig virkelig. Hvis jeg hadde møtt ham på gata ville han løftet på hatten for meg, sier Bond.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer