Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Påfallende mange kvinner på lista når bloggerne nominerer årets beste bøker

Utfordrer de etablerte.

BLOGGERFAVORITT: Linn Ullmann er blant de nominerte til årets Bokbloggerpris. Foto: TOR G. STENERSEN / NTB SCANPIX
BLOGGERFAVORITT: Linn Ullmann er blant de nominerte til årets Bokbloggerpris. Foto: TOR G. STENERSEN / NTB SCANPIX Vis mer
Kommentar

Norske bokbloggere kunne vel knapt vært mer uheldige med valg av tidspunkt for offentliggjøringen av de nominerte til årets Bokbloggerpris, som deles ut i september. Mediedekningen av prisen har vært laber før, og utsiktene til omtale er ikke kjempehøye på en dag da kulturredaksjonene er travelt opptatt med å dekke dødsfallet til en av verdens største artister.

Men Bokbloggerprisen, som i år skal deles ut for tredje gang, fortjener ikke å bli oversett. Like lite som bokbloggerne selv fortjener å bli oversett i den litterære offentligheten.

Det er ingen mangel på litterære priser i Norge, men vi har plass til denne også. Det viser nominasjonslista de leverte fra seg i dag.

Norske litteraturpriser har en tendens til å plassere seg i to fløyer, når det gjelder hvilke bøker de vier oppmerksomhet: På den ene siden har du eliteprisene, som Kritikerprisen og Brageprisen. På den andre siden folkepriser som Bokhandlerprisen. Spriket mellom disse kom spesielt godt til syne i 2013, da kollega Fredrik Wandrup spurte seg om det speilet «et alvorlig tilfelle av litterær schizofreni».

Bokbloggerne plasserer seg nærmest bokhandlerne, men der sistnevnte ser ut til å ha glemt at det finnes andre litterære sjangre enn romanen, jamfør de siste åras nominasjonslister, har bokbloggerne tatt grep.

De har isolert romanene i én klasse for seg, og samler alle andre sjangre i «åpen klasse». Det sørger for en særdeles schizofren samling titler i den siste klassen. Men også flere titler som sjelden når opp når andre litteraturpriser skal deles ut.

Seks bøker er nominert til prisen for årets roman i 2015: Linn Ullmanns «De urolige», Synnøve Macody Lunds «Personar du kanskje kjenner», Bjørn Vatnes «Slik skal vi velge våre ofre», Maja Lundes «Bienes historie», Morten Øens «Tellemarck», og Helga Flatlands «Vingebelastning».

Alle forholdsvis kritikerroste bøker, men ingen av dem ble nominert til Brageprisen for 2015, og bare to av dem til Bokhandlerprisen. Riktignok kom Ullmanns bok ut i november, trolig for sent til å bli vurdert både til Brage- og Bokhandlerprisen.

Åpen klasse er mer interessant. Av seks bøker på nominasjonslista er halvparten for barn eller ungdom: Heidi Sævareids «Slipp Hold» (også nominert til Brageprisen), Siri Pettersens «Evna» (også nominert til Bokhandlerprisen og vinner av Ark-prisen), og Agnes Margrethe Bjorvand og Lisa Aisatos Astrid Lindgren-biografi, som etter min mening var en av fjorårets beste bøker, men som merkelig nok ikke har blitt oppdaget av noen prisjury før nå.

De andre nominerte er kritikerfavoritten Morten Strøksnes med «Havboka», Brageprisvinner i sakprosakategorien, og to overraskelser: Diktdebutant Eirin Gundersen, med «Du er menneske nå», og Gaute M. Sortland med kortprosasamlingen «Fotturar i Norge».

At halvparten av bøkene i den åpne gruppa er barne- og ungdomsbøker, er gledelig, for dette er en bokgruppe som så godt som alltid og oftest ufortjent blir forbigått når de må konkurrere med voksenbøker. Unntaket er Siri Pettersens ungdomsbøker, som også er populære blant voksne.

Påfallende er det også at hele åtte av tolv nominerte bøker har kvinnelige forfattere. I kontrast til de ofte mannsdominerte pris- og nominasjonslistene til andre litteraturpriser.

Kanskje har det å gjøre med en sterk overvekt av kvinner blant de 52 bloggerne som har vært med på å nominere bøker. Men det kan også tyde på at de i mindre grad enn andre prisjuryer skjeler til de etablerte kanonene i bokhøsten når de velger seg lesestoff.

Bokbloggerprisen er uansett et velkomment tilskudd til den norske prisfloraen. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media