TALENTFULL: Tigre Garté viste med sin første roman at han er et stort talent. Burde han fulgt opp med noe annet enn en kriminalroman?
Foto: Lars Myhren Holand
TALENTFULL: Tigre Garté viste med sin første roman at han er et stort talent. Burde han fulgt opp med noe annet enn en kriminalroman? Foto: Lars Myhren HolandVis mer

Påfallende stusslig oppfølger til Tiger Gartés knalldebut

Må alle på død og liv skrive kriminalromaner?

||| BOK: En forretningsmann blir funnet flytende i Nidelva. Strupen er skåret over, spikre stukket inn i øynene hans og initialene F.K. er risset inn i halsen. Den tøffe etterforskeren Tuva Hôeg settes på saken. Til stor irritasjon fra den snuskete kollegaen Brock, som verken liker kvinnelige medarbeidere eller innvandrere.

Den unge nervøse politimannen Nico Ek ansettes som Hôegs assistent fordi han har tyrkisk bakgrunn, i likhet med en av de mistenkte. Nico skal komme til å få en sentral plass i romanen.

Alle ingredienser
Vi aner er klassisk radarpar i Ek og Hôeg, og en mulig oppfølger i en politikrim som har de ingredienser en krim krever. Plottet involverer en tyrkisk frisør, som driver salongen med tittelnavnet «Mr. Mike». Det involverer en sørgende enke som kanskje ikke sørger, kidnapping, en mulig dobbeltmorder, trafficking, korrupte politimenn, selvmord, attentat og rasisme. I kursiv følger vi den åpenbart gale morderen, hvis nokså overraskende identitet avsløres i en actionpreget avslutning. Også det etter oppskriften.

Tiger Garté debuterte i 2007 med romanen «Burnout», en sjeldent vellykket debut, der alt satt som et skudd: språk, driv, personkarakteristikker. Når han i bok nummer to velger å krimdebutere, er alt dette borte. Det finnes ikke et snev av Garté i denne boka. Det er høyst uvanlig.

Garté har åpenbart lest seg inn i sjangeren. Han følger oppskriften slavisk. Men det blir ikke mer enn det. Riktignok finnes det en viss nerve i boka gjennom unge Nico. Men plottet er uten framdrift, stillestående og forutsigbart. Her er løse tråder og antydninger som ikke følges opp. Språket er flatt, bildene haltende, personkarakteristikkene intetsigende.

Påfallende stusslig oppfølger til Tiger Gartés knalldebut

Forstemmende
Dette er interessant først og fremst fordi det sier noe om hvor bindende krimsjangeren kan være. At krimoppskriften i hvert fall hos Garté gjør at den forfatterstemmen som var så sterk i debuten, nå er helt borte. Det sier også noe om nivået som settes på krim. Her er så mange språklige omtrentligheter og rene korrekturfeil, at det er åpenbart at forlaget ikke setter de samme litterære kravene til krim som til annen skjønnlitteratur. I en tid der kriminallitteraturen er i ferd med å kuppe hele bokmarkedet, er dette forstemmende fordi det bidrar til en forflatning av samtidslitteraturen.

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 18. januar 2010.

DEN VANSKELIGE ANDREBOKA: Tiger Garté. Foto: Lars Myhren Holand
DEN VANSKELIGE ANDREBOKA: Tiger Garté. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer