Anmeldelse: Erik Martiniussen, «Krigen mot bakteriene»

Pageturner om den stille pesten

10 millioner kan dø innen 2050: Det er et av mange skrekkscenarioer i krigen mot superbakteriene.

SKREMMENDE: Den imponerende «Krigen mot bakterier» er skremmende lesning, men ingen dystopi, skriver anmelderen. Her closeup av antibiotikaresistente bakterier. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
SKREMMENDE: Den imponerende «Krigen mot bakterier» er skremmende lesning, men ingen dystopi, skriver anmelderen. Her closeup av antibiotikaresistente bakterier. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Det farer en stille pest over Europa» fastslås det i «Krigen mot bakteriene». Og nei, det dreier seg ikke om coronaviruset, selv om boka på sitt vis er tragisk godt timet. Det dreier seg om smitten fra såkalte multiresistente bakterier, eller superbakterier som de også kalles.

De har intetsigende og for mange skremmende navn som E. Coli, MRSA, ESBL, CRE, VRE, og de blir mer og mer motstandsdyktige mot antibiotika.

Ifølge forfatter Erik Martinussen dør det nå 700 000 mennesker av antibiotikaresistente bakterier hvert år på verdensbasis. Det tallet kan øke til 10 millioner innen 2050.

Reddet tanta

Vi har en historie i min familie. Min mors lillesøster fikk lungebetennelse mot slutten av 1945. Hun døde 31. januar 1946, bare to år gammel. Ni måneder seinere – det var sånn den gang, rådet var å slokke sorgen gjennom et nytt barn – fikk mamma en ny lillesøster.

Som liten fikk også min tante lungebetennelse. Mormor skal ha vært lammet av frykt, og legen mente de skulle forsøke en ny medisin; penicillin. Min tante var reddet.

Jeg vil tro de fleste familier har en antibiotika-historie. Medisinen var en revolusjon da den kom i kommersiell bruk etter krigen. Ikke bare utryddet den alle bakteriesykdommer, men den la også grunnlaget for moderne legevitenskap og kirurgi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer