VALGURO: Tilhengere av den avsatte og dømte statsministeren Nawaz Sharif prøver å marsjere til flyplassen i Lahore for å ta ham imot idet han kommer fra London. Marsjen ble ledet av den yngre broren Shahbaz Sharif, som leder partiet PML-N. Politiet hadde stengt av deler av storbyen. Foto: AFP / NTB Scanpix / AAMIR QURESHI
VALGURO: Tilhengere av den avsatte og dømte statsministeren Nawaz Sharif prøver å marsjere til flyplassen i Lahore for å ta ham imot idet han kommer fra London. Marsjen ble ledet av den yngre broren Shahbaz Sharif, som leder partiet PML-N. Politiet hadde stengt av deler av storbyen. Foto: AFP / NTB Scanpix / AAMIR QURESHIVis mer

Pakistan vakler til valg

På 70 år som uavhengig stat har Pakistan aldri klart å tømre fast politikkens primat: De politiske lederne får aldri fri fra militær og religiøs innblanding, skriver Einar Hagvaag.

Kommentar

Det stunder mot parlamentsvalg i Pakistan 25. juli, og spenningene stiger. I forspillet til valget er islamistene på frammarsj, voldsbruken øker og de militære anklages for innblanding i politikken, noe generalene alltid har drevet med. Det politiske livet har i alle år vært smittet av en omfattende korrupsjon, men i de seinere åra har påtalemakta og dommerne vist stadig større mot i kampen mot de største skurkene. Til sammen er dette oppskrift på uro.

Landet styres i øyeblikket av ei midlertidig og maktesløs «spøkelsesregjering», et forretningsministerium under dommeren Nasirul Mulk. Da er generalene helt uomgjengelige.

Tidligere statsminister Nawaz Sharif kom fredag 13. juli tilbake til Lahore i Pakistan fra London sammen med dattera Maryam. I London hadde han tatt farvel med kona, som ligger med kreft og i koma. Far og datter ble arrestert idet de ankom og fløyet til garnisonsbyen Rawalpindi, tvillingbyen til hovedstaden Islamabad, hvor de er satt i fengsel. Sharif ble 6. juli dømt til ti års fengsel og ni millioner euro i bot og dattera til sju års fengsel og 2,2 millioner euro i bot. De er dømt for å ha formue, i form av dyre leiligheter i Park Lane i Mayfair i London, som ikke står i forhold til oppgitte inntekter i kjølvannet av avsløringene i de såkalte «Panama-papirene». Leilighetene er inndratt av domstolen.

Tre ganger har Sharif blitt tvunget til å gå av som statsminister, i 1993 etter en dom for korrupsjon og nepotisme, i 1999 under et militært statskupp fra general Pervez Musharraf og i fjor etter en dom i Høyesterett hvor han ble fradømt retten til å ha politiske verv på livstid.

Sharif og dattera, som skulle bli hans arvtaker, går i fengsel for å redde partiet sitt, Pakistans Muslimske Liga – Nawaz (PML-N). Han håper å vekke medfølelse for familie-klanen blant velgerne mens partiet sliter i valgkampen. Imens er det lillebroren Shahbaz som bærer fakkelen. Han var førsteminister i landsdelen Punjab, klanens og partiets bastion, inntil juni, et verv han har hatt tre ganger.

PÅGREPET: TV 2-reporteren Kadafi Zaman skulle dekke de voldsomme demonstrasjonene i Pakistan, da han ble pågrepet og fengslet. Video: AP / NTB Scanpix, Waqas Rauf / Dawam News Vis mer

Brødrene anklager regjeringa og de militære, som de alltid har hatt et anstrengt forhold til, for omfattende innblanding i valgkampen. Hundrevis av medlemmer i PML-N er arrestert. Demonstrasjoner er forbudt. Partiet hadde forberedt en stor velkomst på flyplassen i Lahore. For å hindre dette hadde politiet gjort gatene uframkommelige med sperringer. Midt oppi dette kom den norske journalisten Kadafi Zaman i en demonstrasjon til støtte for Sharif i Gujrat, nordøst i Punjab og Pakistan, sammen med slektninger fra PML-N.

I april ble utenriksminister Khawaja Asif fra PML-N fradømt setet i Parlamentet, og dermed også taburetten, for å ikke ha oppgitt flere arbeidstillatelser som han hadde i De Forente Arabiske Emiratene foran valget i 2013.

I november satte to-tre tusen islamister seg ned i Islamabad i protest mot et forslag fra PML-N om å endre en ed som folkevalgte må avlegge. Ordene «jeg sverger høytidelig» skulle byttes med «jeg tror» Muhammed er den siste profeten i islam. Islamistene anså dette som blasfemi og tvang regjeringa i kne. Justisminister Zahid Hamid måtte gå av.

De strenge lovene om blasfemi, som kan gi dødsstraff, har ført til mange sekteriske drap. I 2011 ble guvernøren i Punjab, Salmaan Taseer, drept på grunn av sin motstand mot lovene, og et nytt politisk parti oppsto for å hedre morderen. Da angrep Imran Khan, landets største cricket-stjerne, de mullaene som hadde oppfordret til drap.

Khan leder partiet Pakistans Bevegelse for Rettferd (PTI), som særlig har kjempet mot korrupsjonen. Nå leder PTI knepent foran PML-N på meningsmålingene, hvor begge ligger mellom 25 og 30 prosent oppslutning, langt foran det fordums store Pakistans Folkeparti (PPP), som tilhører klanen til den drepte tidligere statsministeren Benazir Bhutto i Sind i sør. PPP ligger an til rundt 16 prosent av stemmene.

Mange spår Khan som neste statsminister. Derfor vakte det oppsikt og fordømmelser da han i et møte med muslimske ledere nylig forsvarte blasfemi-lovene. Det er helt unødvendig, han trenger ikke de stemmene og nå er Sharif i fengsel, mener flere analytikere.

Ustødig vakler Pakistan til valg, ute av stand til å finne en balanse mellom regjeringsmakta, domstolene, generalene og de religiøse lederne.