- Pakk sammen lyssverdet ditt

Leserstorm mot «Transformers»- anmelder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet.no): Det er ikke uvanlig at leserne er uenige med Dagbladets filmanmeldere. Likevel er det ikke vanlig at anmeldelser møter såpass mye motbør som Vegard Larsens anmeldelse av «Transformers» i dag.

I skrivende stund har anmeldelsen fått 54 kommentarer, og de fortsetter å tikke inn. Mange er enige med «Fortress Maximus»

– Når du ikke engang liker Transformers, så har du ingenting her å gjøre. Pakk sammen lyssverdet ditt og reis til en galakse langt, langt borte. La en som faktisk liker TF gjøre anmeldelsen. Eller i det minste en som er upartisk.

Larsen ga filmen en treer og kalte den «Motorporno for fjortiser». Men det er særlig avsnittet om anmelderens bakgrunn som trigger kommentarene. Mange reagerer på at han bruker såpass mye plass på å fortelle at han var Star Wars-fan, og ikke «Transformers»-fan som liten, og at han fortsatt skjønner like lite av bakgrunnshistorien.

– Anmeldelser som er 75 prosent personlige meninger basert på traurig barndom, for så å trekke inn noen "filmfaglige" detaljer på slutten for å fastslå besserwisser-stemplet er ikke noe for meg, skriver «Andy Warhol».

Ble ikke omvendt
- Jeg syns det var viktig å understreke at jeg verken er en del av, eller står utenfor «Transformers»-kulten, forklarer Vegard Larsen.

- Jeg fikk med meg jippoet på 80- og 90-tallet, og som tiåring fant jeg aldri «Transformers» særlig spennende. Det betyr ikke at jeg hatet det. Jeg syns bare det vare lite interessant og litt dumt. Derfor så jeg fram imot å eventuelt bli omvendt, siden forhåndshypen og traileren kunne tilsi at nettopp det kunne skje. Det skjedde ikke. Min oppfatning forble den samme. «Transformers» handler - iallfall hvis Bays fremstilling er riktig - kun om transformering av biler. Veldig lite annet, sier han, men understreker at han kun har kritisert filmen til Michael Bay, og ikke serien i sin helhet.

Ikke godkjent i Dagbladet?
Leseren «JB» antyder i kommentarfeltet at det ikke er sosialt godkjent å like «Transformers» i Dagbladet:

DELTE MENINGER: Mange har en annen oppfatning om "Transformers" enn Dagbladets anmelder. Foto: FILMWEB
DELTE MENINGER: Mange har en annen oppfatning om "Transformers" enn Dagbladets anmelder. Foto: FILMWEB Vis mer

– Man kan jo ikke komme på jobben hos Dagbladet og si at man likte en film som «Transformers». En ting er å ha en barndom hvor man var litt svak for lett underholdning, det kan tilgis. Man var jo tross alt barn. Men å like ting uten et dypere intellektuelt innhold når man er voksen, det ville jo vært totalt ødeleggende for selvbildet og ikke minst et sosialt selvmord på jobben, skriver JB.

Til det kommenterer Larsen:

– Vel. Dagbladet.no sin stjernereporter Snorre Bryne har imitert stemmen til Optimus Prime i halvannen måned. Det svarer kanskje på spørsmålet.

 • Les for øvrig Snorre Brynes artikkel om Transformers fra 2004 her.


  Delte meninger
  Men også blant anmelderne selv, er meningene nokså delte. Dagsavisens anmelder Espen Svenningsen Rambøl koster på seg fire prikker på terningen, og melder at ««Transformers» er langt mer underholdende enn det har noen rett til å være. En korka, klossete koloss av en «summer blockbuster», som virkelig leverer varene.»

  Aftenpostens Ingunn Økland gir derimot bare en toer, og kaller den en «barnefilm for voksne gutter».

  NRKs Filmpolitiet triller en firer, og serverer følgende advarsel: ««Transformers» krever at du er åpen for å se en film basert på en billig tegneserie fra 80-tallet, som ble skapt for å selge leker i butikken.»

  Filmpolitiets Birger Vestmo skriver, i likhet med Vegard Larsen, at han ikke var noen stor fan av «Transformers» på 80-tallet. Men han har latt seg begeistre et hakk mer:

  – Var du gutt i ensifret alder på 80-tallet, vil dette være årets nostalgitripp. «Transformers» er en actionfilm på steroider, full av lekre effekter, mener han.

  Hva mener du? Bør man være fan for å kunne anmelde en filmatisering av et kjent konsept? Eller er det mulig å være objektiv, selv om en i utgangspunktet ikke liker sjangeren? Burde Dagbladet ha sendt en anmelder med Autobots-tatovering på overarmen?
 • Les mer om «Transformers» og intervju med skuespillerne fra filmen i førstkommende Dagbladet Fredag.

  Skriv din egen anmeldelse
  her. Foreløpig er snittet fra lesernes anmeldelser terningkast fem.

IKKE TRANSFORMERS-FAN: Dagbladets filmanmelder Vegard Larsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer