Pakkis, tyggis og frekke damer

«En urban nevrotiker er en kvinne som har invalidiserende flyskrekk, men som uten å nøle sykler over Carl Berner - med platåsko.» Karine Haaland tegner og kommenterer samtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette og andre gullkorn fra vårt moderne liv er snappet opp i den omfangsrike TS-boka «Våre venner menneskene» av Karine Haaland. Hun tilhører den nye generasjonen serietegnere som uten å blunke blander slapstick, politisk satire og bløte vitser i ei mølje, og kommer ut av det med æren i behold. Dette først og fremst fordi Haaland har en skarp penn/tunge paret med George McManus' eleganse og økonomi i streken (Finbeck og Fia) og en enkelhet som hos en Quino (Mafalda).

Litt lite syre

Haaland debuterte i studentavisa Universitas i 1995, er blitt sensurert i Bergens Tidende, tegner politikk i Ny Tid og er fast gjest i Larsons gale verden. I 1998 fikk hun Dagbladets tegneseriepris under TS-festivalen i Bergen for serien «Han sjøl». (Hvor det finnes en sjef som har minnestund hver gang han har vært på do!) Haaland er skarp i sine politiske kommentarer i den mellom-menneskelige hverdagen, men underlig svak når det kommer til streit norsk politikk. Hun burde spe ut blekket med mer syre. Bondevik som ape? Nja. Men Bondevik på syre? Gjerne.

Hos Haaland snakker pakistanerne bergensk, SM-jenter trøndersk (de tar ikke P-piller, men Paralgin!), en fyr som sjekker ny dame hver kveld er sannsynligvis sengevæter, her er krokete og innfule gamle damer som f.eks. kan kommentere en ungdoms innkjøp av flasssjampo, vortesalve, liktornplaster og kondomer slik: «En helaften pleide vi å kalle det.» Et annet sted finner vi to borgerfruer som kommenterer buskvoldtektene på Østkanten slik: «Hos oss foregår denslags i det minste innendørs.» Portrettet av disse sjagende damene fra Vestkanten er kanskje av det fineste i boka. Streken er nydelig kjørt og poenget, som er velkjent, går rett inn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.