Påkostet pyramidespill

Passe rotnorsk og passe eventyrlig.

FILM: Norge får altså aldri nok av Olsenbanden. Som ikke det var nok at de opprinnelige Olsenbanden-filmene har gått i ukentlig reprise på tv de siste tredve åra, har også «Olsenbanden jr.»-filmene, tv-seriene og tegneseriene gått rett hjem hos norske barn. Forrige «Olsenbanden jr.»-epos solgte nesten 300000 kinobilletter i 2007.

Passe eventyrlig

Årets affære, «Olsenbanden jr. - Det sorte gullet», strutter av selvtillit og bærer tydelig preg av at det er itteno knussel på den økonomiske siden. Deler av filmen er tatt opp i Egypt, dit Egon, Benny og Kjell reiser for å befri Valborg fra en nifs oljesjeik og en nevrotisk norsk oljedirektør som prøver å overbevise det norske folk om at det ikke er en dråpe olje i Nordsjøen. Men ikke overraskende redder de tre musketerer både Valborg og Norges fremtid som oljenasjon. Scenene fra ørkenen og pyramidelandskapene i Egypt har en passe eventyrlig «1001 natt»-følelse og en tilnærming til det eksotiske som minner om Tintin og gamle guttebøker.

Rusket i dette velsmurte maskineriet er personinstruksjonen. De tre unge skuespillerne som er de nye Egon, Benny og Kjell, Oskar Øiestad, Fridtjof Tangen og Jonas Hoff Oftebro, spiller med personlighet og trygghet, men det høres ikke ut som om det er naturlig for dem å snakke fullt så langsomt. Timing og tempo sitter ikke alltid som det skal, heller ikke hos de voksne skuespillerne, og det er flere punchines her som burde vært bedre tatt vare på.

Førteknologisk

Men i det hele tatt er det noe hyggelig og rotnorsk over dette universet. Seksitallssettingen skaper en elskelig sukkertøysunivers og en sjarmerende førteknologisk vibb. Humoren er av det enkle, tegneserieaktige slaget, med Egon som river opp en oljeaksje i sinne og politimennene Hermansen og Holm (Anders Hatlo og Johannes Joner) i motorsykkel og sidevogn som sklir i en oljeflekk og kjører i gresset med mye rop og fakter. Ingar Helge Gimle er en overdådig oljesjeik som er som hentet ut av barndommens eksotiske fantasier om det arabiske. Men først og fremst er dette en verden som klarer å snill og vennlig samtidig som den skaper genuin spenning for barn. Det kan man godt lette på bowlerhatten for.

.