Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Pål Enger kjøpte Edvard Munch

I 1988 stjal han «Vampyr», og han er dømt for å ha stjålet Edvard Munchs «Skrik». I går slo Pål Enger til på ny. På den store Munch-auksjonen i Oslo fikk han tilslaget på litografiet «Kurhus i Wiesbaden».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Godt gjemt, nesten bakerst i Store sal i Gamle Logen i Oslo, satt norgeshistoriens mest berømte kunsttyv - Pål Enger (34) og fulgte nøye med på Munch-auksjonen 2001.

Egentlig hadde Enger planer om å legge inn bud på Munchs «Studiehode», som hadde en forhåndspris på 60000 til 80000 kroner. Men Enger valgte å bli sittende rolig, mens budene føk i været. Til slutt ble det usignerte «Studiehode», som de lærde strides om Munch egentlig har malt, solgt for hele 250000 kroner.

Men da hadde Pål Enger allerede fått tilslaget på «Kurhus i Wiesbaden», et svart litografi på middels tynt, gulhvitt papir.

- Kjempefornøyd

At Pål Enger har vært lidenskapelig opptatt av Edvard Munch, har ikke vært noen nasjonal hemmelighet. På slutten av 80-tallet stjal han mesterverket «Vampyr» fra Munch-museet på Tøyen i Oslo. Et tyveri han seinere har tilstått.

Under åpningsdagen for OL på Lillehammer var det ikke OL-seremonien verdens internasjonale nyhetsmedier var opptatt av. Både BBC og CNN hadde tyveriet av «Skrik» som toppsak på sine sendinger.

Tyveriet ble sammenliknet med «Mona Lisas» forsvinning tidlig på 1900-tallet, og har blitt karakterisert som et av historiens frekkeste kunsttyverier.

- I dag er jeg en seriøs forretningsmann. Kriminalitet er jeg ferdig med, påstår Pål Enger.

- Jeg er drittlei av å bli omtalt i media som «Skrik»-tyven. Jeg ble uskyldig dømt! Fokuser på det positive: Dette var et fint kjøp, sier en strålende fornøyd Pål Enger til Dagbladet.

Lidenskap

Hvorfor mannen som politiet i Oslo på nittitallet utpekte som samfunnsfiende nummer 1 er lidenskapelig opptatt av Edvard Munch, forklarer Pål Enger slik:

- Han har noe helt spesielt ved seg. Maleriene og litografiene til Edvard Munch er intense, de gir en kunstopplevelse som er unik.

Enger er sikker på at han har gjort en god handel.

- Jeg studerte Munch-bildene på forhånd og «Kurhus i Wiesbaden» var et av dem jeg virkelig hadde lyst på. Selv om utropsprisen var satt til 10000 til 15000 kroner, er jeg sikker på at 29000 kroner for litografiet er en god investering, sier Pål Enger.

Gratulerte

På vei ut fra auksjonslokalene gikk Pål Enger rett på en gammel kjenning - den tidligere sikkerhetssjefen på Nasjonalgalleriet, Roy Jamessen.

- Gratulerer! Det er utmerket at du kjøper Munch-bilder. Mye bedre enn at du stjeler dem, slo Roy Jamessen fast.

De to - sikkerhetssjefen og Munch-tyven - ble kjent da Jamessen vitnet i straffesaken mot Pål Enger. Mens de andre tiltalte til slutt ble frikjent, var Pål Enger den eneste som ble dømt for å ha vært med på å stjele Edvard Munchs «Skrik».

- En fabelaktig dag. Å få tilslaget på en ekte Munch var bare deilig, sier Pål Enger.

TILSLAGET: - Jeg er kjempefornøyd, et flott Munch-litografi, fastslo Pål Enger, som er kjent som mestertyv.Foto: TRULS BREKKE
Hele Norges coronakart