Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Palestina bør anerkjennes

Ingress

Meninger

FOR HVER DAG som går blir stadig mer palestinsk jord konfiskert, ulovlige byggearbeider i Øst-Jerusalem og på Vestbredden videreført og palestinere arrestert - uskyldige som skyldige. Samtidig blir situasjonen i Gaza stadig verre. Tidligere statsminister Kåre Willoch går i et intervju i Dagsavisen inn for at Norge skal anerkjenne Palestina. Det er et klokt forslag. Sverige ga sin anerkjennelse for to uker siden og lot seg ikke skremme av israelske trusler. Nå er riktignok den israelske ambassadøren til Sverige tilbakekalt til Jerusalem på ubestemt tid, men det kan svenskene leve med. Flere andre EU-land vurderer også å anerkjenne Palestina.

NORSKE MYNDIGHETER vil foreløpig ikke godta en anerkjennelse. Konflikten mellom Israel og Palestina må løses gjennom en framforhandlet tostatsløsning, sier statssekretær Bård Glad Pedersen (H) til Dagsavisen. Men det er et dårlig argument. De amerikansk-initierte forhandlingene som utenriksminister John Kerry ledet, brøt sammen i april, og ikke noe tyder på at nye forhandlinger kommer i gang. Det er bare å erkjenne at fredsprosessen er steindød.

135 AV FNs 193 medlemsland har nå anerkjent Palestina. For hvert land som gir en slik anerkjennelse, styrker palestinerne sin stilling, spesielt når viktige nasjoner går til et slikt skritt. Det gir også palestinske myndigheter mulighet til å heve sin stemme i sentrale FN-organisasjoner, ikke minst når det gjelder brudd på menneskerettigheter og på folkeretten. Med Frp i regjering vil det være utopisk å tro at den norske regjeringen går til en anerkjennelse av Palestina nå. Men det kan bli flertall hvis Stortinget får et slikt forslag, selv om Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talskvinne Anniken Huitfeldt mener det vil være symbolpolitikk. Etter vår mening er det mer enn bare symbolpolitikk. Det er utvilsomt mulig å presse Israel lenger enn i dag, og Norge spiller som leder av giverlandsgruppa for palestinerne, en viktig rolle.

HADDE NORGE anerkjent Palestina, kunne for eksempel våre myndigheter protestert langt kraftigere mot at Israel utestenger den norske anestesilegen Mads Gilbert fra Gaza på ubestemt tid. Det israelske vedtaket viser også at Gaza fortsatt er okkupert, selv om israelerne sier det motsatte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling