Palestina på scenen

LONDON (Dagbladet): Selvmordsbombere og israelske angrep mot de okkuperte palestinske områdene er allerede blitt teaterforestilling i London. Chelsea Theatre i Kings Road viser et rykende ferskt drama av Tony Craze som kalles «Passion» («Lidenskap»). Bill er en av BBCs krigsreportere som er sterkt engasjert i palestinernes kamp for å få etablert et eget land. Han blir forelsket i den palestinske studenten Hanna, som blir stadig mer radikal. Bill er på vei til å intervjue Yassir Arafat i forbindelse med en ny fredsavtale, mens Hanna først forsøker å stanse ham. Arafat har for lengst utspilt sin rolle, mener hun og mange andre unge palestinere.

  • Kjærlighetsdramaet utspilles parallellt med det politiske drama. Hanna vil at Bill skal ta med en pakke til Arafat. Bill frykter at det er en bombe, men hans kjærlighet fører til at han lar seg overtale til å ta den med. Journalisten er blitt aktivist eller terrorist.
  • Dette er aktuelt teater. Daily Telegraph skrev: «Det er forfriskende å se et slikt målbevisst teaterstykke. {lsquo}Passion' hjelper oss til å forstå denne situasjonen, som er så skremmende full av forstokkede holdninger.» Konflikten belyses gjennom dialogene mellom de to, hvor de diskuterer Arafats rolle, selvmordsbombernes aksjoner og israelernes okkupasjon. Hannas bror var selvmordsbomber, får vi vite.
  • I programmet skriver forfatteren Tony Craze at konflikten mellom palestinere og israelere har vart siden 1948. Et halvt århundre seinere har lite forandret seg. «Vi i Vesten forstår ekstreme lidelser rundt om i verden, men hvor godt forstår vi de ekstreme reaksjonene de utløser? Kan Vesten forandre seg fra en {lsquo}intellektuell tilskuer' til en frihetskjemper? Hva må til for at vi skal gjøre noe for å fjerne de enorme lidelsene?»
  • Forestillingen tar opp noen av de spørsmålene som er vår tids moralske dilemma: Hvem er terrorister og hvem er frihetskjempere - og hva kan vi gjøre? Det er et dristig skuespill, skrevet under konflikten, hvor hendelsene ofte er mye verre enn en forfatter kan tenke seg. I dette tilfellet er Arafat i ferd med å undertegne en ny fredsavtale, mens han i virkeligheten sitter som fange omringet av israelske soldater.
  • Likevel er stykket tankevekkende, og Karina Fernandez (Hanna) og Andrew Hall (Bill) engasjerer publikum. Stykket varer bare ut uka i Chelsea, men kommer forhåpentlig opp andre steder seinere.