Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Palestinere med hjemlengsel drepes som terrorister

Nedslaktingen av Gaza-demonstranter sist fredag setter igjen søkelyset på den etniske rensingen som foregikk i Det hellige land i 1948.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Kommentar

Fra en åskam ved byen Beit Hanun på den nordlige delen av Gazastripen kan historieprofessor Issam Adwan se eiendommen familien hans hadde i Ashkelon inntil Israel ble etablert i 1948. Adwan er en av minst seks millioner palestinske flyktninger som ikke får vende hjem. Nå er han blant lederne for «Returmarsjen», Gaza-innbyggernes nye protestkampanje, som skal pågå fram til den jødiske staten feirer sin 70-årsdag 14. mai.

Da 30 000 palestinere fra Gaza sist fredag demonstrerte for retten til å vende tilbake og flere hundre av dem begynte å gå mot grensegjerdet som stenger dem inne i den lille enklaven sørøst i Middelhavet, gikk israelske skarpskyttere til aksjon. 17 demonstranter ble drept og 1400 skadd. Israelerne hevder at dette var bevæpnede terrorister, men det finns ingen dokumentasjon på at de drepte eller skadde var bevæpnet eller at de var utstyrt med brannbomber, slik det også er blitt hevdet. Tvert om kan man på videosnutter se palestinere bli plaffet rett ned. En ungdom ble skutt i ryggen da han flyktet fra de israelske soldatene, en eldre kvinne med et palestinsk flagg i hånda falt død om etter å ha blitt truffet av skarpskytternes kuler.

Gaza-palestinerne har etablert en teltleir noen hundre meter fra grensegjerdet mot Israel. Her skal det etter planen gjennomføres jevnlige arrangementer og «returmarsjer» hver fredag framover. Arrangørene sier de har fredelige hensikter. At Hamas, som styrer Gaza, også har kontroll på denne protestbevegelsen, er det liten tvil om, men dette er en tverrpolitisk aksjon som samler palestinere både på Vestbredden, i Gaza og i flyktningleire andre steder i Midtøsten.

750 000 palestinere flyktet fra det som skulle bli staten Israel i 1948. På godt norsk kalles det som skjedde da palestinerne ble fordrevet fra sine hjemsteder etnisk rensing, men de som bruker det uttrykket står i stor fare for å bli kalt antisemitter. Det får heller stå sin prøve. Den israelske versjonen om at palestinerne flyktet etter oppfordring fra sine ledere, er motbevist gang på gang, også av en rekke israelske forskere.

70 prosent av palestinerne i Gaza er flyktninger.

Som mange andre folkeslag har palestinerne et sterkt forhold til sin hjemstavn, noe som ikke viskes ut selv om nye generasjoner kommer til. Jeg husker første gang jeg så fenomenet i en flyktningleir i Sør-Libanon på slutten av 1970-tallet: En eldre palestinsk kvinne viste meg et papir og en nøkkel. Papiret var det gamle osmanske skjøtet kvinnen hadde på familiens hus som hadde ligget i Nord-Galilea, noen få mil fra leiren hun og familien befant seg i. Nøkkelen var til det gamle huset, som i dag enten er revet eller huser jødiske innflyttere.

-Vi gir aldri opp håpet om å vende hjem, sa den palestinske kvinnen den gang. Svært mange flyktningfamilier har enten nøkler eller papirer som viser at de en gang hadde et hus i Det hellige land.

FN-resolusjon 194 fra 11. desember 1948 slår fast at palestinerne som måtte forlate Israel tidligere samme år, har rett til å vende hjem. Den er aldri blitt satt ut i livet. Israel har ingen interesse av at palestinerne får flytte tilbake, ikke minst fordi noe slikt vil føre til at jødene blir en minoritet i sitt lenge etterlengtede land. USA har støttet Israel ett hundre prosent i den saken. Med Donald Trump i Det hvite hus frykter mange palestinere at retten til å vende hjem ikke engang blir et diskusjonstema. USAs president har allerede satt standarden ved å stanse amerikanske bidrag til FNs organisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA.

KONFLIKT: Mer enn 1400 mennesker ble skadd under demonstasjoner i Gaza fredag. Nå vil FN granske hendelsene. Video: CNN Vis mer

I teltleiren i Gaza skal motivasjonen fremdeles være stor, tross det som skjedde fredag og til tross for at sykehusene mangler både medisiner og medisinsk utstyr til å ta seg av skadde. En ny «marsj» er planlagt førstkommende fredag. Skjer det samme igjen, ser det ut som om palestinerne i Gaza denne våren akter å begå kollektive sjølmord for å få verden til å bry seg om deres skjebne.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ser ikke ut til å bøye seg for den internasjonale kritikken som har haglet mot ham og hans regjering etter at det ble bestemt at skarpskyttere skulle ta seg av Gaza-demonstrantene. Men i Israel ser det ut til å skje noe. Søndag demonstrerte flere hundre israelere i Tel Aviv mot nedslaktningen av palestinerne i Gaza to dager tidligere. Mange reagerer på det som skjedde.

Kommentatoren Gideon Levy i den israelske avisa Haaretz er ikke nådig i sin kritikk av den israelske hærens framferd mot palestinerne i Gaza sist fredag.

«Skytingen ved grensa viser nok en gang at det å drepe palestinere er mer akseptert i Israel enn det å slå i hjel mygg. Det er ingenting i Israel som er billigere enn palestinsk blod», skriver Levy.

Ordet palestinsk protest eksisterer ikke i israelske myndigheters vokabular. Der heter det terrorisme. Og hjemlengsel gjelder tydeligvis ikke for palestinere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling