KOMMENTARER

Palestinere med hjemlengsel drepes som terrorister

Nedslaktingen av Gaza-demonstranter sist fredag setter igjen søkelyset på den etniske rensingen som foregikk i Det hellige land i 1948.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Fra en åskam ved byen Beit Hanun på den nordlige delen av Gazastripen kan historieprofessor Issam Adwan se eiendommen familien hans hadde i Ashkelon inntil Israel ble etablert i 1948. Adwan er en av minst seks millioner palestinske flyktninger som ikke får vende hjem. Nå er han blant lederne for «Returmarsjen», Gaza-innbyggernes nye protestkampanje, som skal pågå fram til den jødiske staten feirer sin 70-årsdag 14. mai.

Da 30 000 palestinere fra Gaza sist fredag demonstrerte for retten til å vende tilbake og flere hundre av dem begynte å gå mot grensegjerdet som stenger dem inne i den lille enklaven sørøst i Middelhavet, gikk israelske skarpskyttere til aksjon. 17 demonstranter ble drept og 1400 skadd. Israelerne hevder at dette var bevæpnede terrorister, men det finns ingen dokumentasjon på at de drepte eller skadde var bevæpnet eller at de var utstyrt med brannbomber, slik det også er blitt hevdet. Tvert om kan man på videosnutter se palestinere bli plaffet rett ned. En ungdom ble skutt i ryggen da han flyktet fra de israelske soldatene, en eldre kvinne med et palestinsk flagg i hånda falt død om etter å ha blitt truffet av skarpskytternes kuler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer