KOMMENTARER

Gaza 25 år etter:

Palestinerne i Gaza er dømt til livsvarig fengsel

Det er 25 år siden Yasir Arafat vendte tilbake til palestinsk jord etter 27 år i eksil. Gaza var første stopp. Siden den tid har det gått fra vondt til verst.

UTEN HÅP FOR FRAMTIDA: Dette barnet bor i flyktningleiren Beach Camp(Al-Shati), der leveforholdene er elendige. Foto: ABACAPRESS/NTB Scanpix
UTEN HÅP FOR FRAMTIDA: Dette barnet bor i flyktningleiren Beach Camp(Al-Shati), der leveforholdene er elendige. Foto: ABACAPRESS/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

GAZA (Dagbladet): 24 timer i døgnet går Gazas nær to millioner innbyggere rundt med en latent angst. Når bomber israelerne oss neste gang?

Angrep med droner, fly og artilleri er blitt ganske så vanlig i den lille palestinske enklaven i den østlige delen av Middelhavet. Angrepene kommer som regel etter at islamistgrupper som Hamas eller Islamsk hellig krig har sendt raketter inn i Israel. Disse rakettene treffer ikke så ofte bebodde områder. Israelerne bruker langt hardere, mer sofistikert og mer målrettet skyts.

Da jeg var i Gaza under Yasir Arafats tilbakekomst 1. juli 1994, var optimismen stor blant de den gang 1,2 millioner innbyggere. Oslo-avtalen var fremdeles høyst levende, og de fleste drømte om et liv i frihet. Slik ble det ikke. I dag er Gaza under fullstendig israelsk blokade. Fattigdommen er stor med mangel på mat, medisiner, medisinsk utstyr, helsetjenester, bygningsartikler, bensin og rent vann. Arbeidsledigheten er på langt over 50 prosent, rundt 60 for den yngre del av befolkningen.

Det er ikke mye optimisme å spore i dag. Håpløsheten rår. 35 000 mennesker forlot det tettbefolkede området på 360 kvadratkilometer i 2018. Legemangelen er så prekær at Hamas, som har styrt Gaza siden 2007, nå nekter medisinsk personell å forlate området.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer