LEDER

Palestinernes president knebler ikkevoldsaktivister

Når ikkevold blir straffbart.

ARRESTERT: Den palestinske ikkevoldsaktivisten Issa Amro risikerer minst ett års fengsel for å ha kritisert president Mahmoud Abbas: Foto: AB/NTB
ARRESTERT: Den palestinske ikkevoldsaktivisten Issa Amro risikerer minst ett års fengsel for å ha kritisert president Mahmoud Abbas: Foto: AB/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Da striden om overvåking av det hellige området rundt al-Aqsa-moskeen i Øst-Jerusalem pågikk mellom palestinerne og israelerne i sommer, så vi et relativt nytt fenomen i den palestinske motstandskampen: ikkevold. Fredelige muslimske demonstranter fikk med seg like fredelige kristne palestinere, og et fryktet blodbad ble unngått. Mange øynet håp om at ikkevoldelig motstand mot israelerne nå ville bli mer vanlig enn selvmordsbombere og blodige sammenstøt. Men noe slikt ønsker tydeligvis ikke palestinernes president Mahmoud Abbas og hans Fatah-parti på Vestbredden.

Mandag 4. september ble den palestinske ikkevoldsaktivisten Issa Amro arrestert av den palestinske selvstyremyndigheten og siktet for å ha truet «nasjonal enhet» og for «å underminere statens sikkerhet». «Forbrytelsen» var at han hadde kritisert Abbas for å ha arrestert sjefen for en lokalradio i Hebron. Amro og hans Hebron-baserte organisasjon Youth against Settlements er kjent i utlandet, og arrestasjonen førte til en bølge av internasjonale protester, blant annet fra Europaparlamentets komité for menneskerettigheter. Trolig var det på grunn av disse protestene at Amro ble løslatt etter ei uke. Men anklagene mot ham blir opprettholdt, og han risikerer minst ett års fengsel. Arrestasjonen var ikke minst ment som en advarsel til andre om å holde seg unna sivil ulydighet mot israelerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer