ARRESTERT: Den palestinske ikkevoldsaktivisten Issa Amro risikerer minst ett års fengsel for å ha kritisert president Mahmoud Abbas: Foto: AB/NTB
ARRESTERT: Den palestinske ikkevoldsaktivisten Issa Amro risikerer minst ett års fengsel for å ha kritisert president Mahmoud Abbas: Foto: AB/NTBVis mer

Palestinernes president knebler ikkevoldsaktivister

Når ikkevold blir straffbart.

Meninger

Da striden om overvåking av det hellige området rundt al-Aqsa-moskeen i Øst-Jerusalem pågikk mellom palestinerne og israelerne i sommer, så vi et relativt nytt fenomen i den palestinske motstandskampen: ikkevold. Fredelige muslimske demonstranter fikk med seg like fredelige kristne palestinere, og et fryktet blodbad ble unngått. Mange øynet håp om at ikkevoldelig motstand mot israelerne nå ville bli mer vanlig enn selvmordsbombere og blodige sammenstøt. Men noe slikt ønsker tydeligvis ikke palestinernes president Mahmoud Abbas og hans Fatah-parti på Vestbredden.

Mandag 4. september ble den palestinske ikkevoldsaktivisten Issa Amro arrestert av den palestinske selvstyremyndigheten og siktet for å ha truet «nasjonal enhet» og for «å underminere statens sikkerhet». «Forbrytelsen» var at han hadde kritisert Abbas for å ha arrestert sjefen for en lokalradio i Hebron. Amro og hans Hebron-baserte organisasjon Youth against Settlements er kjent i utlandet, og arrestasjonen førte til en bølge av internasjonale protester, blant annet fra Europaparlamentets komité for menneskerettigheter. Trolig var det på grunn av disse protestene at Amro ble løslatt etter ei uke. Men anklagene mot ham blir opprettholdt, og han risikerer minst ett års fengsel. Arrestasjonen var ikke minst ment som en advarsel til andre om å holde seg unna sivil ulydighet mot israelerne.

Saken er at Abbas verken ønsker å ha brysomme medier eller ikkevoldsaktivister som kan true hans maktgrunnlag og kontroll over en palestinsk befolkning som ikke har hatt presidentvalg siden januar 2005. Derfor har han innført en ny lov om «cyberkriminalitet» som knebler en rekke av hans kritikere. Flere journalister er arrestert den siste tida. Flere ikkevoldsaktivister har problemer med de palestinske sikkerhetsstyrkene og risikerer å være uten jobb dersom de fortsetter med virksomheten sin.

Det paradoksale er at heller ikke israelerne ønsker at palestinerne skal starte med ikkevoldsaksjoner. Ifølge den israelske avisa Haaretz foretrekker både jødiske bosettere og israelsk politi enslige palestinske ungdommer som vil sprenge seg sjøl ved kontrollposter framfor fredelige aktivister som kan få i gang en palestinsk massebevegelse.

Norge har på grunn av Oslo-avtalen fremdeles et ansvar for utviklingen i den nesten ikke-eksisterende palestinske staten. Derfor må regjeringen nå si klart fra til president Abbas at hans metoder mot kritikere er totalt uakseptable.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.