Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Palestinsk detektiv

Sterk krim om palestinske konflikter.

BOK: Britiske Matt Rees er tidligere Time-korrespondent i Betlehem, og besitter derfor tilstrekkelig med lokalkunnskap til å skrive en roman fra den konfliktfylte byen i det palestinske området på Vestbredden.

Hovedpersonen i «Mordene i Betlehem» er den noenogfemti år gamle palestineren Omar Yussef, historielærer ved FN-skolen i byen. Han er kontroversiell, fordi han aldri har nølt med å si at enkelte palestinske motstandskjempere egentlig er kriminelle voldsmenn, ikke helter eller martyrer. Og en dag koker det over for ham, når en av hans tidligere elever blir arrestert for å ha samarbeidet med okkupantene.

Lett bytte

George Saba er palestiner, men kristen, og han er et lett bytte for de militante grupperingene. Han kan ikke forvente seg en egentlig rettssak, utfallet er gitt på forhånd, og det opprører Yussef. For han vet at George ikke er en kollaboratør, og han går ut fra at den virkelige kollaboratøren finnes blant de bevæpnede mennene som dominerer dagliglivet i Betlehem.

«Mordene i Betlehem» er en uvanlig kriminalroman, ikke minst fordi den foregår i en del av verden hvor forbrytelsene vanligvis er løftet opp på et høyere plan – mellom regjeringer, ikke enkeltpersoner. Men Rees klarer å vise oss de store motsetningene som eksisterer innenfor det palestinske samfunnet, nyanser som sjelden kommer så tydelig fram i den normale dekningen fra konfliktområdet.

Overbevisende

Det er i hvert fall ikke noen spøk å leke detektiv i Betlehem, hvor store automatgeværer er et signal om autoritet, uansett hvor korrupte og kriminelle de som bærer dem måtte være. Men Omar Yussef er en mann som drives av rettferdighetssans, ikke maktbegjær, og han nøler ikke med å gå inn i løvens hule for å finne sannheten. En overbevisende debutroman fra en konfliktfylt by.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media