Palestinsk detektiv

Sterk krim om palestinske konflikter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Britiske Matt Rees er tidligere Time-korrespondent i Betlehem, og besitter derfor tilstrekkelig med lokalkunnskap til å skrive en roman fra den konfliktfylte byen i det palestinske området på Vestbredden.

Hovedpersonen i «Mordene i Betlehem» er den noenogfemti år gamle palestineren Omar Yussef, historielærer ved FN-skolen i byen. Han er kontroversiell, fordi han aldri har nølt med å si at enkelte palestinske motstandskjempere egentlig er kriminelle voldsmenn, ikke helter eller martyrer. Og en dag koker det over for ham, når en av hans tidligere elever blir arrestert for å ha samarbeidet med okkupantene.

Lett bytte

George Saba er palestiner, men kristen, og han er et lett bytte for de militante grupperingene. Han kan ikke forvente seg en egentlig rettssak, utfallet er gitt på forhånd, og det opprører Yussef. For han vet at George ikke er en kollaboratør, og han går ut fra at den virkelige kollaboratøren finnes blant de bevæpnede mennene som dominerer dagliglivet i Betlehem.

«Mordene i Betlehem» er en uvanlig kriminalroman, ikke minst fordi den foregår i en del av verden hvor forbrytelsene vanligvis er løftet opp på et høyere plan – mellom regjeringer, ikke enkeltpersoner. Men Rees klarer å vise oss de store motsetningene som eksisterer innenfor det palestinske samfunnet, nyanser som sjelden kommer så tydelig fram i den normale dekningen fra konfliktområdet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer