«Den usannsylige morderen» på Netflix

Palme-serie får kraftig kritikk

Det har kommet kraftige reaksjoner på at den nye Netflix-serien «Den usannsynlige morderen» framstiller Stig Engström, bedre kjent som «Skandiamannen», som Olof Palmes drapsmann.

FÅR KRITIKK: Den svenske dramaserien «Den Osannolika Mördaren» på Netflix får kritikk for å antyde at Stig Engström, som spilles av Robert Gustafsson, står bak drapet på Olof Palme i 1986. Video: Netflix. Vis mer
Publisert

I forrige uke kom den nye, svenske dramaserien «Den Osannolika Mördaren» på Netflix. Serien retter fokus mot Stig Engström, bedre kjent som «Skandiamannen».

I 2020 konkluderte svensk politi med at Engström er den hovedmistenkte for å stå bak drapet på Sveriges statsminister, Olof Palme i 1986. Engström kunne derimot ikke stilles for retten, ettersom han døde i 2000. Derfor ble saken mot ham henlagt.

Engström var grafiker i forsikringsselskapet Skandia. Han befant seg like ved åstedet da Palme ble drept. Han prøvde å gjøre seg selv til et viktig vitne under etterforskningen på 1980-tallet, og stilte opp i flere intervjuer.

Da mistanken mot Engström ble offentliggjort av svensk politi, har flere vært kritiske til politiets konklusjon.

MISTENKT: Stig Engström er utpekt som hovedmistenkt av svensk politi for å stå bak drapet på Olof Palme. Saken er henlagt, etter som Engström døde i 2000. Foto: Weine Lexius/EXP/TT / NTB
MISTENKT: Stig Engström er utpekt som hovedmistenkt av svensk politi for å stå bak drapet på Olof Palme. Saken er henlagt, etter som Engström døde i 2000. Foto: Weine Lexius/EXP/TT / NTB Vis mer

- Spekulativ

I «Den usannsynlige morderen» kommer det tydelig fram at Engström antydes å være Palmes drapsmann. Serien baseres på boka med samme navn av journalist og forfatter Thomas Pettersson. Boka konkluderer med at det er sannsynlig at Engström drepte den svenske statsministeren.

I både første og siste episode av serien vises Engström med en revolver i hånda - han skyter deretter Palme, og flykter fra åstedet.

Det vekker nå flere reaksjoner. En som reagerer er journalist Arild Rønsen. I en kommentar i Nettavisen skriver han at serien er full av løse tråder. Han kaller den «spekulativ».

- Boka, serien og pressekonferansen sier akkurat det samme. Her kommer det ikke noe nytt i det hele tatt. Det er mulig Engström er morderen, men det er overhodet ikke dokumentert, sier Rønsen til Dagbladet.

Han er heller ikke imponert over at etterforskningen er nedlagt.

- Når man sitter igjen med så dårlige bevis for Engström som morder, så går det ikke at svensk politi slutter å lete etter morderen, sier Rønsen.

Serien er «inspirert av sanne hendelser», og informerer i hver episode om at det ikke er bevist at Stig Engström er drapsmannen, men at dette er en teori blant de mange som politiet gjennom åra har jobbet med.

MORD: Her får du en av tidenes største drapssaker på 180 sekunder. Dette er mannen politiet mener drepte statsminister Olof Palme. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Karakterdrap

En av dem som reagerer kraftigst på serien, er anmelder Morten Ståle Nilsen i VG. Han skriver at serien er et «karakterdrap på en avdød mann».

Anmelder i Aftenposten, Asbjørn Slettemark, er ikke like krass i sin kritikk, men mener serien har en åpenbar utfordring ved at de tegner et intimt portrett av Engström som har vært død i 20 år.

- Det er problematisk, sier Slettemark til Dagbladet.

- Den løser det veldig godt ved at den kjører en plakat med at det er en fiksjonalisering, men at Stig Engstrøm aldri er dømt for drapet. Det er veldig tydelig hva som er sannhetsforelegget. Du sitter der hele tiden og vet at det er en tolkning og fiksjonalisert versjon, sier Slettemark.

- Når du lager en fiksjonsversjon av sanne hendelser, så er det en stor utfordring. Stig Engström har gang på gang prøvd å gjøre seg selv til en viktig person i Palme-materien. Derfor tenker jeg at det legitimerer å gå så dypt inn i hans person og privatliv, sier Slettemark, men påpeker:

- Men det er helt åpenbart utfordringer, de beveger seg på en fin linje.

REPORTASJE: Noen måneder etter drapet på Olof Palme stiller den antatte drapsmannen Stig Engström, også kjent som «Skandiamannen» opp på svensk tv for å rekonstruere det som hendte drapsnatta. Video: SVT Vis mer

Netflix svarer

Dagbladet har forelagt kritikken for Netflix, og bedt om et intervju med serieskaperne Wilhelm Behrmann og Nicklas Rockström. De ønsker ikke å kommentere saken.

Sjef for nordisk innhold i Netflix, Jenny Stjernströmer Björk, skriver følgende i en e-post til Dagbladet:

- Det er selvfølgelig utfordrende å fortelle en historie om et så følsomt emne - og det har vært høyeste prioritet for oss å behandle emnet med respekt. «Den usannsynlige morderen» er en fiktiv dramaserie, inspirert av teorier fra Thomas Petterssons bok «Den Osannolika Mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme».

- Serien gjør ikke krav på å fortelle sannheten eller presentere en løsning på saken, men er en fiktiv tolkning av teorien som førstestatsadvokat Krister Pettersson har presentert som den mest sannsynlige, skriver Björk.

- De har utpekt ham - ikke vi

Hovedrolleinnehaver Robert Gustafsson spiller Engström i serien. Til Dagbladet fortalte han i forrige uke at han i utgangspunktet ikke ville spille rollen.

- Da jeg fikk tilbudet, sa jeg spontant nei. Det føltes rart at jeg liksom skulle bekrefte at det var Engström – dessuten lever enka hans ennå. Men så leste jeg boka, og da innså jeg at det er veldig mye som «stemmer». Som politiet sier: Du kommer ikke utenom Engström.

I etterkant av identifiseringen av Engström har det kommet kritikk mot svensk politi. Den svenske Justitieombudsmannen var blant dem som kritiserte identifiseringen av Engström.

- Altså, Palme-gruppas pressekonferanse var en rettsskandale i seg selv. En slik indirekte utnevning blir veldig merkelig. Rent juridisk kan man ikke gjøre noe sånt, men så var det nøyaktig det de gjorde. Og hadde de ikke gjort det, hadde vi ikke kunnet lage denne serien. Det er de som har utpekt ham – ikke vi, sa Gustafson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer