DEBATT

Pals-skolen, en trist opplevelse

Resultatet av PALS er at barna blir øyentjenere som passer på å gi komplimenter til hverandre bare når en lærer går forbi.

INGA MARTE THORKILDSEN  har kritisert Pals-skoler i sin nye bok (Positiv atferd, støttende læringsmiljø og samhandling), det møtte hun kritikk for av en lærer i Pals-skolen.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
INGA MARTE THORKILDSEN har kritisert Pals-skoler i sin nye bok (Positiv atferd, støttende læringsmiljø og samhandling), det møtte hun kritikk for av en lærer i Pals-skolen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke overraskende at en lærer og Pals-veileder går til angrep på Inga Marte Thorkildsen som har kritisert Pals-programmet. Inga Marte er dessverre ikke grovt feilinformert som det påstås. Som mor til et barn som går i 9. klasse ved en Pals-skole uttaler jeg meg etter mange års erfaring.

Barna får utdelt «bra-kort» når de gjør noe som læreren definerer som bra eller positivt. Bra-kortene telles og samles inn i slutten av uken og utløser belønning til klassen.

Resultatet av PALS er at barna blir øyentjenere som passer på å gi komplimenter til hverandre når en lærer går forbi, fordi det utløser bra-kort. Å si noe hyggelig for å glede noen er ikke det sentrale her. Hva lærer vi barna våre med slike program? Ukens Pals-mål kan for eksempel være: Du skal gå rett inn i klasserommet etter friminutt, du skal være snill mot medelever osv. Er ikke dette normale forventninger og krav til barn og unge? Min datter og hennes venner synes at Pals og brakortene er latterlig og tullete.

Det som er verre er alle de sårbare barna som har behov for å bli sett, forstått og bekreftet av voksne som har en trygg relasjon å tilby og ikke bare billige bra-kort.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer