På'n igjen

NRK har brukt samme oppskrift på «Sommeråpent» også i år.

De siste årene har NRK1 lagt opp sommerkveldene slik: 1) Studiokulisser i friske farger. 2) Aktualiteter og underholdning i en og samme pakke. En såkalt lagkake. 3) En kjendis i maritimt miljø, for eksempel i en seilbåt eller en robåt. 4) Litt yngre, uerfarne programledere. 5) Litt åpnere, mindre fokuserte, for ikke å si slappere spørsmål enn ellers i året. Vips: Et sommertilbud.

Punkt 1- 3

På de tre første punktene følges oppskriften også i år til punkt og prikke (vi tar det punktvis):

1) Innbydende fruktfat på bordet. Blått-som-havet-vegg. Plastkrus til å drikke av, i signalfarger. Du kan kjøpe krusene på IKEA eller Nille. Blid Gelius i himmelblå T-skjorte. Litt mer alvorlig Myklebust Eggen i lys eplegrønn kjole og hvite bukser.

2) Tematikk: NSB-kaos (tung), Magnus Grønneberg synger sang (lett), gaupeproblematikk (tung), såpestjerne på fisketur (lett), konkurranse (lettlett), homofil prest (tung), åpning av Skomakergata i juni (lett) og ny sang (lett) til slutt.

3) Reporter Håkon Haugsbø har fått med seg Henriette Lien, bedre kjent som «Hotel Cæsar»-Ninni, med til et fint fyr, på fisketur og krabbejakt. Henriette får fisk.

Punkt 4 og 5

NRK-tankegangen bak infotainment = sommer, er trolig omtrent slik: Seerne liker å holde seg informert også om sommeren. Men folk forventer en mykere, muntrere innpakning, en lettere tone der de sitter på hytta og planlegger at de snart skal lese en hel haug gode romaner. Dessuten skjer det mindre om sommeren. Uansett, nyheter er det NRK kan best, det NRK driver med uansett. Dessuten må NRK spare penger.

Grunnen til at årets «Sommeråpent» er bedre enn fjorårets utgave, er punkt 4 og 5.

Jon Gelius, 36 år (verdens mest kjente journalist fra Arendal) og Arnhild Myklebust Eggen, 33 år (ryddig, flink journalist fra Sunnmøre som NRK har benyttet de siste årene) er verken uerfarne eller plagsomt unge. De stiller fornuftige, pågående spørsmål. Myklebust Eggen i eplegrønt, er blitt påfallende mer pågående etter runden i «Morgennytt». De virker sikre, engasjerte, ja, oppriktige i rollene som programledere. Dessuten er Jon Gelius ikke uten en egen Gelius-sjarm.

BBCs ferske dokumentar om Englands skam: Hooligans ble vist på NRK1 klokka 22.30.

Den fortalte om vold, rasisme, fyll - og grenseløs idioti. Dokumentaren var gårsdagens beste, styggeste og viktigste tv-program.