Pandaen flekker tenner

Det kinesiske diplomatiet på samme vis nå demonstrert sin mindre sjarmerende natur, skriver Inger Bentzrud om Nobelprisen.

Foto: AFP/Scanpix
Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kina bruker pandaen som diplomatisk symbolfigur. Vennligsinnede nasjoner får gjerne pandaer i gave eller til låns i forbindelse med kinesiske statsbesøk. Pandaen er alt det Kina ønsker å framstå som: Et unikt, verdifullt og mykt kosedyr som utelukkende driver med fredelige sysler som å spise bambus.

Men pandaen er en bjørn som er alt annet enn ufarlig. Man bør se opp når den begynner å flekke tenner. Det kinesiske diplomatiet har i disse dager på samme vis demonstrert sin mindre sjarmerende natur. Land etter land er blitt satt under press for å boikotte dagens fredsprisutdeling i Oslo Rådhus. Afghanistan, Serbia og Nepal er bare de siste eksemplene på tilfeller der kineserne har brukt pisken for å unngå en altfor unison feiring av prisen til den fengslede dissidenten og menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo.

Kina liker å framstille seg som en nasjon med en fredelig agenda som lever etter devisen om ikke å blande seg bort i andres «indre anliggende». Ikke desto mindre har det festet seg et inntrykk av at landet i takt med sin økonomiske styrke har lagt seg til en ny og mer brautende utenrikspolitikk som innebærer at de mister venner over hele verden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer