Pandavideo skaper raseri

K-pop bandet Blackpink får massiv kritikk i Kina, etter et besøk i en dyrepark i Sør-Korea.

FÅR KRITIKK: K-pop-gruppa Blackpink får kritikk fra flere hold etter at de publiserte denne videoen. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bandet får krass kritikk etter de la ut en video fra sitt besøk i en dyrepark i Sør-Korea. I videoen holder bandmedlemmene pandaen Fu Bao, den første pandaen født i Sør-Korea, skriver CNN.

Kinesiske internettbrukere raser mot bandet, og sier opptrinnet er å sette en «nasjonalskatt» i fare. skriver The New York Times.

Mangel på beskyttelsesutstyr

Bakgrunnen for kritikken er at pandaer blir sett på som en sårbar gruppe, og bare profesjonelle skal være i kontakt med dyrene. Bandet blir også kritisert for mangelen på bruk av hansker, munnbind og annet beskyttelsesutstyr.

I starten av videoen har bandet kontakt med en panda gjennom et bur. Denne pandaen blir av flere nyhetsbyrå sagt til å være Fu Baos mor, skriver New York Times. Da har medlemmene hverken på seg munnbind, hansker eller annet beskyttelsesutstyr. Seinere i videoen får de holde pandaen Fu Bao, og da har gruppen på seg beskyttelsesutstyr. I videoen er bandet med en dyretrener, som har på seg munnbind og beskyttelsesklær, men ikke hansker.

Risiko for infeksjon

Ei kinesisk avis beskylder bandet for å sette pandaens liv i fare ved at det er en risiko for zoonotisk sykdom, som er betegnelsen på infeksjoner som smitter fra mennesker til dyr, og omvendt. Noen av medlemmene eier katter og hunder, skriver The New York Times.

Videoen ble raskt fjernet fra gruppas Yotube-kanal, og bandet sier i en uttalelse at de vil utsette lanseringen av neste episode av deres internettserie. Videre sier de at alle medlemmene brukte hansker, munnbind og beskyttelsesklær da de håndterte pandaen.

«Hvorfor er Blackpink privilegert?»

På det sosiale mediet Weibo, den kinesiske versjonen av Twitter, er det flere som reagerer på hendelsen, skriver BBC. Hovedgrunnen er at bare profesjonelle skal ha kontakt med pandaene.

- Kinas nasjonalskatt er i Sør-Korea, likevel overholder ikke koreanerne reglene i håndteringen av pandaene. Hvorfor er Blackpink privilegert, spør en bruker.

Det kinesiske naturvernforeningen, CWCA, skriver i et brev til dyreparken at de forlanger at parken umiddelbart skal stoppe andre, bortsett fra dyrepassere og veterinærer fra å ha kontakt med dyrene, skriver BBC.

Eid av Kina

Pandaen Fu Bao er avkom til to kinesiske pandaer som ble lånt ut til Sør-Korea i 2016, som en del av et globalt «pandadiplomati», skriver New York Times. Fu Bao er født i Sør-Korea, men Kina har fortsatt eierskapet til pandaen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer