DEBATT

Coronaviruset:

Pandemien var ingen svart svane

Men et grått neshorn.

MEN ET GRÅTT NESEHORN: Her fra da et svart nesehorn ble født i Ree Park Safari i Ebeltoft i Danmark.
Foto: Ree Park Safari / Ritzau Scanpix / NTB scanpix
MEN ET GRÅTT NESEHORN: Her fra da et svart nesehorn ble født i Ree Park Safari i Ebeltoft i Danmark. Foto: Ree Park Safari / Ritzau Scanpix / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«En svart svane», kaller politikere og økonomer korona-viruset. Det er et begrep som beskriver en usannsynlig hendelse, som skaper enorme konsekvenser. Men det er jo løgn. Pandemi var ikke usannsynlig, det var svært sannsynlig, i følge nesten alle analyser. Det er ikke en «svart svane» som plutselig flyr forbi, men et «grått neshorn» - et gigantisk problem som kommer rett mot oss, men som myndighetene velger å ignorere.

«GRÅTT NESHORN»-begrepet blir lansert av analytiker Michele Wucker i Wall Street Journal. Hun påpeker at «svart svane»-begrepet er veldig beleilig for maktpersoner i politikk og næringsliv, som burde ha vært forberedt på pandemien. Ved å late som om dette var noe totalt uforutsett, kan de fraskrive seg ansvar.

SANNHETEN ER jo at myndighetene har vært fullt klar over at en pandemi ikke bare var en mulighet, men et problem som uunngåelig ville oppstå. Både Direktoratet for sikkerhet og beredskap og Beredskapshjemmelutvalget identifiserte en pandemi som både den mest alvorlige og den mest sannsynlige trusselen mot Norge. Allikevel har flere regjeringer på rad sviktet i å utarbeide rutiner, bygge opp beredskapslagre og sikre nok krisekapasitet på sykehusene. Nå snakker myndighetspersoner og næringslivsledere som om ingen kunne ha visst. Men de visste. De synes bare det var mer bekvemt å fokusere på andre ting enn neshornet. Den vanlige metaforen vi ofte bruker om problemer alle ser, men ingen gjør noe med, er «elefanten i rommet». Men en elefant som bare står og henger rundt i et rom, høres liksom ikke så skummelt ut. Derfor er det bedre å snakke om mannevonde neshorn på kollisjonskurs.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.