Pang! Pang!

Noir i farger og steinhard regi.

«Vigilante» Terning4 USA 1983 Regi: William Lustig Hevndrama uten nyanser.

«The Grifters» Terning5 USA 1990 Regi: Stephen Frears Elegant og inspiret om lureri.

«Løp, Lola, løp» Terning5 Tyskland 1997 Regi: Tom Tykwer Lynrask, eksperimentell hyperaction.

«Revolver» Terning2 England 2006 Regi: Guy Richie Surrete, pretensiøst gangsterdrama.

DVD: Ernest Hemingways novelle «The Killers» er en kort, nådeløs historie om en mann som blir drept av to leiemordere. Denne novellen har både Robert Siodmak (1946) og Don Siegel (1964) lagd sterke noir-utgaver av (begge fins på en storslått, amerikansk Criterion-utgave). Siegel-versjonen kommer nå i Norge, uten bakomstoff. Men for en film! Lee Marvin er i toppslag, det samme gjelder John Cassavetes som offeret. Selveste Ronald Reagan dukker opp i en av sine bedre roller. Don «Dirty Harry» Siegel har et steinhardt grep om den retrospektivt formidlede fortellingen, som holder intensiteten til siste, skjebnesvangre bilde.

WILLIAM LUSTIG er regissøren bak den beryktede grøsseren «Maniac», som nå utgis i en to diskers spesialutgave. Mer interessant er selvtektsfilmen «Vigilante», en Quentin Tarantino-favoritt som førte til at han ga Robert Foster en hovedrolle i «Jackie Brown». Filmen har samme tendens som Bronson-klassikeren «Death Wish»; politi og domstoler lar grove voldsmenn herje som de vil, og aktverdige borgere tar loven i egne hender. Fred Williamson leder en vigilante-gjeng. Etter at Fosters kone blir lemlestet og sønnen hans drept, blir også han med på laget. En vellagd og voldelig thriller i 70-talls stil, men vel overtydelig i sin rettferdige vrede. DVD’en har et underholdende kommentarspor.

DEN HARDKOKTE mesterforfatteren Jim Thompson er blitt filmatisert gang på gang de siste 10-15 åra, ofte med godt resultat. «The Grifters» er en høk-over-høk-klassiker, elegant fortalt og med strålende spill i alle roller. Her er også kommentarspor og bakomfilm, dessuten et lite portrett av Jim Thompson, pulpforfatteren som uten illusjoner brettet ut menneskesinnet i roman etter roman. Filmen er utført med dyp sans for den mer eller mindre skjulte, freudianske tendensen bak denne svindel-historien.

INGEN SOM VIL studere en virtuos, filmatisk fortellerstil, kommer utenom den tyske filmen «Løp, Lola, løp», i regi av Tom Tykwer, kjent for «Parfymen». Både regissør og skuespillere er intervjuet på denne utgaven. I utgangspunktet forteller den om et par som begår et ran, men historien skyter raskt fart. Før du vet ordet av det, er du virvlet inn i flere mulige utganger på historien, alle med den rødhårete, kjappe Lola i hovedrollen. Dette er virkelig en perle av en action-film. Det samme kan man ikke si om «Revolver», den tredje filmen til Guy Richie, som har levert de imponerende gangsterdramaene «Lock, Stock and Two Smoking Barrells» og «Snatch». I denne fortellingen svikter den oppsplittede fortellerformen som ble utviklet til mesterskap i forløperne. Vi aner knapt hvem som er hvem og hvorfor ting skjer. Dialogen er full av filosofisk, kvasidypsindig dilldall. Tilbake er bare stil. Resten er forvirring. Og det holder dessverre ikke. Håper Richie får en ny sjanse etter denne floppen.

Også denne uka: A Bright Shining Lie, Akutten - Sesong 9, Begjærets lov, Black Snake Moon, Brennpunkt Napoli, Continental Drive, Dead Silence, Deadly Friend, Linas kveldsbok, Miami Vice - Sesong 4, Replacement Killers, X-Files - Sesong 5.