Pang-start for norsk filmduo

CANNES (Dagbladet): Filmprodusentene Petter Borgli og Tomas Backström får mer å gjøre på årets Cannes-festival enn de hadde regnet med: De er nemlig valgt ut som et av de ti mest lovende produsentparene i hele verden.

Det er filmbladet Variety, selve bibelen for filmfolk i alle land, som har plassert Borgli og Backström i det celebre selskapet. Og på Varietys invitasjon kommer produsentene til Cannes på fredag, for å delta i en mottakelse til ære for dem og de ni andre.

- Svært hyggelig. Dette gjør at vi blir lagt merke til. Vi har allerede fått flere telefoner fra filmfolk som vil diskutere prosjekter med oss i Cannes, etter at Variety-lista ble kjent, sier Petter Borgli.

Engelske filmer

Og det er akkurat internasjonale kontakter han og Backström er ute etter akkurat nå.

- Vi blir dradd mot å produsere filmer på engelsk i samarbeid med utenlandske produsenter. Vi kan ikke overleve ellers, sier Borgli.

Han er kritisk til måten de norske filmstøtteordningene fungerer på og mener det er umulig å holde selskapet Nordic Screen Production i virksomhet på tilfeldige tildelinger av støtte:

- Den norske støtten er for mye manusorientert. Hvis en av de personene som deler ut penger ikke liker manuset, så blir det ingen film, de ser ikke på hva som finnes i resten av filmprosjektet. Det finnes ikke markedsmekanismer i systemet, bare personlige vurderinger.

Nei til Zwart

Borgli og Backström ønsker seg filmstøtte etter den danske modellen der produsenten automatisk får halvparten av utgiftene dekket av det offentlige hvis han klarer resten selv.

- Med en slik ordning hadde vi nå vært i gang med en ny film av Harald Zwart. Men AV-fondet likte ikke manuset og da reiste heller Harald over til Steven Spielberg, sier Borgli.

Nordic Screens neste film blir derfor den engelskspråklige «Aberdeen», produsert i samarbeid med Norsk Film AS og med Hans Petter Moland som regissør. Selskapet har flere engelsk-filmer under utvikling.

ÅPNER I DAG: Cannes forbereder seg til årets filmfestival.