Pangstart for «Dina»

KJERRINGØY (Dagbladet): - Det gikk veldig bra. Men jeg ble kald på føttene, sa en blåfrossen og smilende Maria Bonnevie til Dagbladet etter første dag på settet. Innspillingen av «Jeg er Dina» fikk en start med smell i.

- Det gikk bra?

- Jeg føler at vi fikk det til. Men vinden og kulda gjorde innspillingen problematisk, sa Maria.

- Din motspiller i dag, Hans Matheson, sier at du er dyktig, lett å jobbe med og veldig impulsiv?

- Sa han det? Sa han virkelig det? kniste Maria - som allerede i dag skal spille inn en elskovsscene med nevnte Matheson.

Mandag er det Gérard Depardieus tur til å spille mot Maria Bonnevie.

Men pangstarten på Kjerringøy skal slett ikke bare tilskrives at Maria Bonnevie fyrte av skudd etter skudd i jaktscenen med Hans Matheson.

I boks

Vel så mye handlet dette om en pangstart i overført betydning. For etter uker og måneder med forarbeid - og etter ni timers intens jobbing foran og bak kamera i går - kunne alle involverte senke skuldrene klokka 17.30.

Da var de tre første scenene - i filmens manus «Finding dead Jacob», «Dina meets Gertrude» og «Thomas and Dina are hunting» - i boks.

Folk på settet smilte og klappet hverandre på skuldrene. Selv den danske regissøren Ole Bornedal (kjent for blant annet «Nattevakten»), som hadde jobbet i isnende nordlandskulde siden grålysningen, var fornøyd.

Problemer i kø

«Dina»-teamet trengte oppmuntringen, for problemene har stått i kø: Munn- og klovsyke. I går ble en selvmordsscene - som skulle vært spilt inn i en låve på Kjerringøy i kveld - utsatt. Kyrne fra Bodø fikk ikke nærme seg det internasjonale filmsettet på grunn av smittefare. Dessuten krevde bøndene i regionen en desinfisert Gérard Depardieu, noe som ble omtalt også i franske medier i går kveld. Grunnstøting. Passasjerbåten «Shearwater», som skal huse superstjerner så vel som filmstab, kom i går til Kjerringøy - to døgn forsinket etter en grunnstøting ved Ålesund.

Lite snø - for mye sol. Snømangelen gjør jobben ekstra tøff foran hver scene - det må sprayes kunstig snø i terrenget.

FØRSTE DINA-SCENE: I går ettermiddag ble første scene med Dina (Maria Bonnevie) festet til film. Her får hun opplæring i fuglejakt av gårdsgutten Thomas (Hans Matheson). I dag hopper de to forøvrig i høyet med hverandre - i en låve på Kjerringøy gamle handelssted.Foto: BJØRN ERIK RYGG LUNDE