Pangstart for Ungjazz '99

ÅLESUND (Dagbladet): Musikalsk pangstart for Ungjazz '99 i Ålesund. Etter Wibutees korte, men sterke sett under åpningen, fulgte Urban Connection og Morten Færestrand Kvartett opp med fremragende klubbjobber utover torsdagsnatta.

Med en kontrollert, ladet versjon av Ornette Colemans «When Will The Blues Leave?» satte Urban Connectionø- Frode Nymo (altsax), Steinar Raknes (kontrabass), Håkon Mjåset Johansen (trommer)- standarden skyhøyt for den første klubbkvelden. Anført av Nymo fulgte trioen opp med bl.a. en forrykende fartslek-utforsking av «My Secret Love» (noen som husker Doris Day?) og et knippe finurlige Raknes-komposisjoner i to sett med spenn fra kjølig kammerspill via gnistrende bop til rivende frijazz.

Både solistisk og i det hyper-kommuniserende ensemblespillet var bandet en vedvarende fryd for øret, pågående, dynamisk og vitalt, og har lagt alen til sin vekst siden det ble kåret til «Årets unge jazzmusikere 1998».

Gitaristen Morten Færestrand har forankret sin kvartett i en blues/fusion-stil som raust inkluderer såvel pop-pene powerballader som Coltrane-stoff. Færestrand er en teknisk frapperende gitarist med fin tone og melodiøsitet, og ble stilsikkert matchet av tangentmann Erik Halvorsen, bassist Geir Rognø og i særlig grad trommeslager Stein Inge Brækhus. Sistnevnte er riktig nok ikke spesielt ung lenger, men forener erfaren modenhet med en ungdommelig friskhet i et spill som gjorde ham til et perfekt «anker» i bandet.

Dermed ble det en særdeles løfterik opptakt til det som skal skje i Ålesunds vakkert gatedekorerte «Blå sone» - store blå seil over Apotekergata og Molovegen- uka til ende.