Panikk i Hollywood

Streik allerede fra neste måned? Kan ramme nye Harry Potter og James Bond.

(Dagbladet.no): Filmstudioene i Hollywood opplever i dag nærmest paniske tilstander ettersom den varslede streiken ser ut til å kunne ramme allerede fra 1. november og ikke neste år, som først antatt.

Striden mellom produsenter og organet som representerer manusforfatterne, Writers Guild of America, har blitt stadig mer bitter de siste ukene og filmverdenen frykter nå at en streik vil paralysere de kommende produksjonene, skriver den engelske avisa The Guardian.

- Vi prøver nå å få igjennom så mye stoff som mulig. Uenighetene er verre enn noensinne og uansett om manusforfatterene streiker fra første november eller ei, så må vi anta at de gjør det og handle ut i fra det, sier en studiosjef til bransjebladet Variety.

To av de største studioene, Universal og Warner, har allerede sagt de ikke vil ta i mot flere manus før konflikten er løst.

Skuespillere mot studioene

Opprinnelig har Hollywood forberedt seg på en streik neste sommer etter at regissørene (representert ved Directors Guild of America) og skuespillerne (Screen Actors Guild) har truet med å legge ned arbeidet.

Man hadde forventet at manusforfattere, regissører og skuespillere ville slå seg sammen mot filmstudioene i løpet av neste sommer, men nå tyder mye på at dette kan skje så snart som 1. november fordi organenes nåværende kontrakt med studioene går ut.

Helgarderer seg

KONFLIKT: Hollywood forbereder seg nå på streik i det regissører, skuespillere og manusforfattere mobiliserer seg mot studioene. Det kan blant annet ramme den neste Harry Potter-filmen. Her fra Harry Potter og Føniksordenen. Foto: Filmweb
KONFLIKT: Hollywood forbereder seg nå på streik i det regissører, skuespillere og manusforfattere mobiliserer seg mot studioene. Det kan blant annet ramme den neste Harry Potter-filmen. Her fra Harry Potter og Føniksordenen. Foto: Filmweb Vis mer

Frykten for streik har ført til at studioene framskynder produksjonene, nesten på grensa til hva som er fysisk mulig, skriver Variety.

Mens skuepillerne på sin side jobber mer.

Scarlett Johanson er en av dem som frykter streiken og har derfor sagt ja hele tre filmroller i løpet av nærmeste året. Hun skal spille i en romantisk komedie, en tegneseriefilmatisering og et kostymedrama, skriver The Hollywood Reporter.

Noen av storfilmene som man antar vil bli berørt av en eventuell streik er den neste James Bond filmen samt «Harry Potter and the Half-Blood Prince», ifølge The Guardian.

BEREDT: Scarlett Johansson er blant skuespillerne som har gjort sitt for å stålsette seg mot en eventuell langvarig streik.