Pantsatte huset for å lage «Elling»

Filmprodusent Dag Alveberg satte sitt eget hus i pant for å skaffe penger til filmen om «Elling». Det var smart gjort. Nå kan han tjene millioner.

Pantsettingen gjorde ham nemlig til filmproduksjonens største private investor og dermed også den som tjener mest på det som ser ut til å bli en kassasuksess av de sjeldne.

- Ja, jeg kommer til å tjene penger. Det er det som er meningen, sier Alveberg.

Snart overskudd

«Elling» er allerede sett av 50 000 nordmenn etter premieren fredag. Det skal bare selges i underkant av 30 000 billetter til, før de private investeringene i filmen er inntjent. Resten er overskudd.

Hvis filmen når 300 000 besøkende, som Alveberg er sikker på at den vil, blir overskuddet fire millioner. To tredeler av dette går til Alveberg og hans selskap Maipo. Regissør Petter Næss og hovedrolleinnehaverene Per Chr. Ellefsen og Sven Nordin har også mindre andeler av overskuddet.

Uvanlig innsats

Det er heller uvanlig at produsenten selv bidrar med en så stor del av en films egenkapital. Vanligvis hentes pengene fra andre investorer, som da også stikker av med en større del av overskuddet - når det en sjelden gang kommer.

- Jeg ville ikke selge ut fortjenesten, sier Alveberg.

Men den erfarne filmmannen risikerte mer enn huset, da han tok opp ekstra lån og puttet pengene i filmproduksjonen. Han risikerte også sitt gode navn og rykte, for Alveberg har ofte gitt uttrykk for at han visste hva som skulle til for å få folk til å se norske filmer igjen.

Stor i kjeften

- Siden jeg har vært så stor i kjeften, hadde jeg ikke noe annet valg enn å satse mine egne penger. Jeg har brukt de siste ti åra på å fortelle andre hvordan de skulle gjør det. Og det er selvsagt morsomt å komme tilbake på denne måten, sier Alveberg.

Alveberg debuterte som filmprodusent med kjempesuksessen «Orions Belte» i 1985 og laget sju filmer til før han ga seg med «Den hvite viking» i 1991. Siden den gang har han jobbet i NRK, i dansk TV og som direktør i Nordisk Film & TV Fond