- Pappa hadde det i kjeften, men det var fra hjertet det kom

Skuespiller Lars Andreas Larssen ble bisatt i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Både familie og venner samlet seg i Frogner kirke, hvor skuespiller Lars Andreas Larssen ble bisatt i dag.

Larssen sovnet stille inn på Uranienborghjemmet i Oslo, omgitt av sin nærmeste familie i onsdag forrige uke. Skuespilleren hadde da vært syk i flere år. Han ble 78 år.

- Fint å se at er så mange som er med og deler sorg og vennlighet med familien, sier forrettende prest Jan Oskar Utnem til forsamlingen.

En av sangene som ble framført i åpningssekvensen er «Deilig er jorden». Presten trakk også fram Larssens engasjement.

- Han var til og med styremedlem i norsk kvinnesaksforening. Det var godt gjort. Alle hans tre kvinner, hans tre sønner og hans eneste barnebarn har fulgt ham tett de siste årene.

- Skulle stå på gravsteinen Sønnen Gaute Lid Larssen var blant dem som talte under bisettelsen.

- For noen år siden definerte pappa hva som skulle stå på hans gravstein. Det skulle stå «hva var det jeg sa?». Pappa ville ha siste ordet. Men vi lovte han aldri å etterkomme det kravet, sier han.

Han forteller blant annet humoristiske anekdoter, men viser også hvor varm faren kunne være.

- Pappa hadde det i kjeften, men det var fra hjertet det kom.

Ellen Horn snakket på vegne av venner og kolleger i Teater-Norge da hun holdt sin tale. Anne Grete Preus med band opptrådte også med en låt. Monna Sandberg, Larssens samboer, brukte anledningen til å lese et dikt.
Larssen har hatt vært gift med Sonja Lid, hvor paret senere skilte seg. Han har også vært gift, men ble senere skilt med Thrine Naumann. De siste åra var Monna Tandberg hans samboer.
- Han var en fantastisk mann. Det er veldig hyggelig at det kommer så mange i dag for å vise sin støtte, sa Monna Tandberg til Dagbladet før hun gikk inn i kirka.
 

- Veldig tungt Trude Drevland, ordfører i Bergen og søsteren til Larssen, er også på plass i Frogner kirke i dag.

- Dette er en uendelig trist dag. Nå er det slutt, og det er veldig tungt. Når det er sagt, gir denne dagen rom for ettertanke. Så lenge jeg lever kommer jeg til å ha et nytt, flott minne om Lars Andreas, sier hun til Dagbladet utenfor Frogner kirke.

Lars Andreas Larssen har spilt i en rekke teaterstykker, og er kjent både fra film, tv og radioteater. Hans gode Jan Otto Johansen har flere gode minner å se tilbake på når han tenker på Larssen.

- Vi tok den første turen med Hurtigruta sammen. Da hadde vi en fast rutine hver dag om at Lars måtte melde seg klokka 11.00 hver dag for en gammel dansk. Han var en ekstremt samfunnsengasjert person, og forut for sin tid. Lars skjønte tidlig at kjernevåpen var livsfarlig og idiotisk, sier han.

- Banebrytende Larssen var far til forfatter Vetle Lid Larssen og filmskaper Gaute Lid Larssen, som han har sammen med ekskona, forfatteren og skuespilleren Sonja Lid. Sammen med Thrine Naumann har han sønnen Lars Larssen Naumann.

- Han var banebrytende. Han var en mentor, autoritet og en pappa. Han sto i spissen på paradigmeskiftet i teateret på 70-tallet, sier Anne Marie Ottesen til Dagbladet.

Også tidligere kulturminister Valgerd Svarstad Haugland deltar på dagens bisettelse.

- Jeg vil minnes ham med glede, og hadde mye å gjøre med ham da jeg var kulturminister. Han var full av energi, sier hun.

Larssen var i mange år samboer med Monna Tandberg. I 2008 fortalte hun i et intervju med Dagbladet Magasinet om hvordan det var å leve med Larssen, som ble rammet av Alzheimer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer