Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hovedleder: Todelt foreldrepermisjon

Pappa må få mer av permisjonen

Pappa må ta mer ansvar hjemme. Da trenger vi lengre pappaperm.

LIKESTILLING:
Erna Solberg og Høyre vil kanskje gå inn for å verne pappapermen på 10 uker. De bør heve den. Her er Solberg med Jonas Gahr Støre.
LIKESTILLING: Erna Solberg og Høyre vil kanskje gå inn for å verne pappapermen på 10 uker. De bør heve den. Her er Solberg med Jonas Gahr Støre. Vis mer
Meninger

Nyheten om virkningen av regjeringens kutt i fedrekvoten fra 14 til 10 uker kom passende nok på kvinnedagen. Dagens Næringsliv kunne fortelle at andelen menn som tar ut mer enn 10 uker pappaperm har falt fra 34 til 12 prosent. Det burde ikke ha kommet som en overraskelse.

Til tross for tjue år med fedrekvote og framveksten av stadig flere feministiske fedre, er det fortsatt flest kvinner som tar hovedansvaret hjemme. Det er en forventning fra arbeidsgiver og fra den bredere kulturen.

Det er derfor gledelig at Høyre ser ut til å snu i spørsmålet og gå inn for å verne fedrekvoten som den er. De burde gå enda lenger. På lang sikt må målet være en todeling av foreldrepermisjonen, slik Ellingsæter-utvalget foreslo nylig.

En todeling av foreldrepermisjonen har flere fordeler ved seg. Vi har allerede sett hvilken endring fedrekvoten har fått for familiers forhold til omsorgen.

Fedre tar i dag mer av ansvaret hjemme enn de gjorde før, mye takket være fedrekvoten. Det er ingen grunn til å stoppe der.

At fedre er såpass følsomme for den politisk bestemte fedrekvoten at de justerer uttaket etter hvilket uketall som øremerkes til far tyder på at vi er langt unna å være i mål. Det er ikke blitt en naturlig del av familielivet at far tar like mye ansvar som mor. Det må det bli. Det er ikke statlig overformynderi.

Hvis familier på død og liv ønsker en annen fordeling av foreldrepermisjonen, så kan de organisere det, men da for egen regning. Når vi legger til rette for en foreldrepermisjon for alle borgere, er det en helt legitim målsetting at den bidrar til en likestilling mellom kjønnene, i familielivet og på arbeidsplassen.

Det er ikke tilstrekkelig å si, som Dagens Næringsliv gjør på lederplass, at det er familienes ansvar. Våre preferanser for omsorg og arbeid formes av den bredere kulturen. Et mål i politikken er å gjøre arbeidsgivere mer vennlig innstilt til at menn tar ansvar hjemme, samt å endre den kulturelle forventningen om at kvinner skal ta hovedansvar for barna.

Det innvendes gjerne at kvinner trenger lenger perm fordi hun har stått for fødselen og at de første månedene er hardere. Det er et godt poeng, men ivaretas i stor grad av at tre uker før fødsel og seks uker etter, uansett skal forbeholdes kvinnen.

Det kan imidlertid være grunner utover det, som behovet for ammefri, som taler for at kvinnen bør få lenger permisjon. Det taler for å gå stegvis fram, slik at vi kan høste erfaringer. Målet bør være at hver forelder får 20 uker, men vi bør trolig ta det et steg av gangen. Første mål bør være å gjeninnføre 14 uker pappaperm.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media